Realtid

Personaloptioner ger bakslag för Skatteverket, men: ”Vinst för Sveriges tillväxtbolag”

Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams
"Att unga bolag inte längre behöver vara rädda för att ställa ut KPO-program på grund av oklara skattekonsekvenser för bolaget är därför mycket positivt för det allmänna startupklimatet. Ska det svenska startupundret fortleva så behöver de allra bästa vilja starta, ansluta till och driva upp sådana bolag", säger Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams.
Anders Frick
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Företag ska inte uttagsbeskattas för kvalificerade personaloptioner. Det ger Skatterättsnämndens förhandsbesked om i ett fall som rör ett av startupföretaget Hidden Dreams portföljbolag, något som gläder chefsjuristen Sofia Tångelin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvalificerade personaloptioner, KPO:er, ska underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner. De skatterättsliga bestämmelserna kring KPO-program introducerades den 1 januari 2018  och sedan dess har reglerna justerats något; bland annat omfattas nu fler bolag av reglerna. 

I ett fall ansåg Skatteverket dock att ett av affärsutvecklingsföretaget Hidden Dreams portföljbolag skulle uttagsbeskattas för sitt incitamentsprogram, något som Hidden Dreams och Unum Tax hävdade skulle strida mot syftet med bestämmelserna kring KPO:er.

Nyligen kom dock besked från Skatterättsnämnden, som är en myndighet under Finansdepartementet som meddelar bindande förhandsbesked i skattefrågor. Beskedet är att Hidden Dreams får rätt gentemot Skatteverket – något som bolagets chefsjurist Sofia Tångelin bedömer kommer att få stora konsekvenser för startupindustrin.

– Detta är en vinst för Sveriges tillväxtbolag. Det ger positiva ringar på vattnet för alla unga bolag som är i behov av att rekrytera och behålla talang. Startups har ofta en stram budget och kan inte erbjuda marknadens högsta löner för en viss kompetens. Därför måste man hitta andra medel för att incentivera nyckelpersoner i unga bolag, säger Sofia Tångelin till Realtid.

Hon menar att KPO:er är ett effektivt sätt för startupbolag att öka teamets engagemang och motivation i syfte att möjliggöra ökad lönsamhet och tillväxt.

– Genom att erbjuda KPO:er vill du visa förtroende, skapa lojalitet och premiera vissa beteenden. Delägarskapet blir ett kraftfullt men också långsiktigt instrument. Om du som entreprenör väljer att vara generös med delägarskap, kan acceptera viss utspädning och ser till att dina medarbetare har ”skin in the game”, så får du många gånger medarbetare som har samma rationella ägarincitament som du och därför blir angelägna om att koordinerat springa åt samma håll, säger hon.

Om inte Skatteverket överklagar beskedet till Högsta förvaltningsdomstolen inom två veckor så vinner det laga kraft och blir bindande för Skatteverket i förhållande till den som har sökt förhandsbeskedet. Beskedet bör dessutom ha prejudicerande effekt på liknande fall.

– Att unga bolag inte längre behöver vara rädda för att ställa ut KPO-program på grund av oklara skattekonsekvenser för bolaget är därför mycket positivt för det allmänna startupklimatet. Ska det svenska startupundret fortleva så behöver de allra bästa vilja starta, ansluta till och driva upp sådana bolag, säger Sofia Tångelin.

ANNONS

Sedan den 1 januari i år har det även varit möjligt att utfärda KPO:er till styrelseledamöter – något som hon ser positivt på.

– Det är en viktig framgångsnyckel eftersom det skapar aktivitet och känslan i styrelsen av att alla sitter i samma båt. Detta är en positiv förändring i ljuset av att just kunna attrahera och behålla kompetenta ledamöter. Inte minst i startups där kapitalet rimligen kommer till bäst användning där det skalar upp verksamheten, och inte i form av dyra styrelsearvoden som minskar bolagets runway, säger Sofia Tångelin.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS