Personal vittnar om farlig miljö på Northvolt

Taggar i artikeln

Arbetsmiljö Northvolt
Den enorma batterifabriken i Skellefteå tycks ha en del förbättringspotential vad gäller säkerheten för de anställda. (Foto: Axel Hilleskog / SvD / TT /)
Publicerad
Uppdaterad

Brister i arbetsmiljön och en hierarkisk styrning som innebär att chefer inte vågar säga ifrån – det är några av de problem som anställda upplevt på Northvolt.

Alexander Fellbom

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har stått i händelsernas centrum den senaste tiden. Något som skakar företaget är de tre oförklarliga dödsfallen som inträffat på kort tid bland de anställda.

Dagens Arbete har varit i kontakt med flera anställda på Northvolt, däribland Siri Almqvist, som arbetade som processoperatör och var fackligt förtroendevald för IF Metall och skyddsombud på deltid.

Farlig avfallshantering

En av bristerna som Siri Almqvist lyfter är hur hanteringen av farligt avfall gick till. Vid flera tillfällen behövde personalen slänga rullar med material som innehöll en rad mycket giftiga ämnen, samtidigt som skyddsutrustningen var bristfällig.

Annons

Detta skedde trots att materialet dammade av sig mycket. Almqvist menar att det främst var anodmaterial som dammade.

”Ja man blev helt gråsvart. Från topp till tå. Men även av det kasserade katodmaterialet lossnade det ju partiklar som man fick på sig”, säger hon.

Nu har däremot Northvolt sett över hanteringen och ändrat så att materialet går direkt till Stena för avfallshantering.

Annons

Stark hierarki försämrar säkerheten

Almqvist berättar om en annan händelse där brandlarmet gick, men när hon och personalen var på väg att utrymma blev de stoppade av hennes chef som menade att de skulle stanna.

”Brandlarmet gick. Jag samlade alla, vi ska ut sa jag och vi var på väg. Då säger min chef att vi ska vara kvar i lokalen. Hans chef har precis meddelat honom att det är falsklarm. Men han var inte ens i stan”, säger hon.

Arbetskulturen och den hierarkiska strukturen tycks ha inneburit att chefer inte vågade säga till sina chefer när brister i säkerheten påtalades, menar Almqvist.

Annons

I en annan intervju med tidningen Arbetet, berättar Almqvist att cheferna i vissa avseenden saknar kunskap om kollektivavtalet, vilket har gått ut över säkerheten på arbetsplatsen.

”På pappret jobbar Northvolt utefter den svenska modellen och är kollektivavtalanslutna – i praktiken finns det många utländska mellanchefer som inte har koll”, säger hon i intervjun med Arbetet.

Chefer och personal utbildas

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja kommenterar ärendet i ett mejl.

Han förklarar för Arbetet att ”alla chefer med personalansvar går obligatoriska utbildningar om arbetsgivaransvar, säkerhet för anställda och arbetsmiljölagstiftning”, och att ”nyanställda utbildas om arbetsmiljö och säkerhet från dag ett”.

Kataja skriver även att företaget uppmuntrar sina anställda att vara delaktiga och säga vad de tycker.

Läs mer: 

Triss i tragedier – hur ska Northvolt ta sig ur detta?

Annons