Realtid

P27 drar tillbaka ansökan om clearinglicens

"Vi kan nu konstatera att vår vision var för ambitiös och komplex. Därför behöver vi ompröva vår framtida ambition för den nordiska betalmarknaden", säger Paula da Silva, vd för P27.
"Vi kan nu konstatera att vår vision var för ambitiös och komplex. Därför behöver vi ompröva vår framtida ambition för den nordiska betalmarknaden", säger Paula da Silva, vd för P27.
Realtid.se
Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023

P27 har beslutat att dra tillbaka sin ansökan om clearinglicens från Finansinspektionen. Sedan P27 bildades 2019 har förutsättningarna för att utveckla en ny samhällsviktig nordisk betalinfrastruktur ändrats. Nya krav och regelverk har varit utmanande för P27s operativa modell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det faktum att P27 inte kommer att hantera Swish-flödet i Sverige och att den danska banksektorn har valt att gå vidare med andra betallösningar innebär att bolaget är i ett nytt läge.

– Vi har full förståelse för de höga krav och de förväntningar som ställs på oss som leverantör av samhällsviktig betalinfrastruktur. Vi har nu en dialog med våra ägarbanker för att utvärdera bästa möjliga alternativa lösningar. I Sverige har vi en stark banksektor som alltid har tagit ett gemensamt ansvar för att säkerställa en stabil och robust betalinfrastruktur, säger Paula da Silva, vd för P27.

2019 presenterade P27 sin ambition – att transformera de nordiska betalmarknaderna och bygga världens första gränsöverskridande betalplattform.

– Vår vision var att erbjuda en bättre betalinfrastruktur för Nordens 27 miljoner invånare och vi hade en optimistisk tidplan. Vi kan nu konstatera att vår vision var för ambitiös och komplex. Därför behöver vi ompröva vår framtida ambition för den nordiska betalmarknaden, säger Paula da Silva.

P27 äger Bankgirot och båda bolagen kommer fortsätta samarbeta för att säkerställa att den nuvarande betalinfrastrukturen fungerar så länge det krävs.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]