Realtid

Oscar Properties är vid vägs ände - det kan inte ens Peter Norman trolla bort

Foto (bakgrundsbild): TT
Foto (bakgrundsbild): TT
Per Lindvall
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Det är dags att dra ett streck över historien Oscar Properties. Bolaget är definitionen på ett zombieföretag och är så konkursmässigt ett bolag kan bli. Det hjälper inte att ordförande Peter Norman säger att ”de kämpar på”. Realtids Per Lindvall räknar med kreditsmäll för finansiärer och fortsatt uppförsbacke för Arlanda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En katt sägs ha nio liv. Det samma kan kanske sägas om Oscar Properties. På måndagen kom en ny konkursansökan. (Den tredje, bara i år) Den här gången från Dsam Sverige AB. Det är ett mäklararvode som inte har betalats. Kronofogden har varit på besök hos Oscar, men hittade inga utmätbara tillgångar.

Bolaget har av någon märklig anledning hållit sig om inte flytande så i alla fall vid något som liknar liv. Aktien handlas i alla fall, om än ner. En aktie kan ju inte falla mer än 100 procent och Oscar Properties är nu bara ner 99,96 procent sedan toppen 2017. Bolagets ordförande Peter Norman vill också hävda att Oscar Properties är vid liv. ”Vi har det knackigt som alla i branschen, med tanke på räntehöjningar och annat. Vi har det tufft men vi kämpar på”.

Det är ett något tragikomiskt uttalande från en ordförande med en så pass gedigen meritlista som Peter Norman har: Finansmarknadsminister, i den visserligen numera rätt bedagade ”Reinfeldtministären”, vice Riksbankschef under Urban Bäckstöm, som visserligen ”körde skiten” ur svensk ekonomi inklusive fastighetsbranschen på 90-talet genom att hålla realräntorna uppe över 8 procent, Vd för Sjunde AP-fonden, där jag råkar ha min premiepension, och även vd för Alfred Berg Asset Management, en gång i tiden den svenska aktiemarknadens epicentrum.

För om alla i branschen har det lika knackigt som Oscar Properties då är det riktigt illa ställt. För Oscar Properties är ingen katt. Det är en zombie, eller alla fall definitionen på ett ”zombieföretag” och det har det varit ända sedan bolaget ”rekonstruerades” och hoppade över staketet och blev en fastighetsförvaltare i stället för en havererad bostadsutvecklare. För ända sedan den så kallade rekonstruktionen, och när Peter Norman tog plats i styrelsen har bolaget haft ett negativt kassaföde. Trots Riksbankens dåvarande noll-ränta. Och då har driftsnettot varit ”dopat” med hyresgarantier från SBB, som skickade in en påse halväten ”gott och blandat-påse” med fastigheter vid rekonstruktionen. SBB har också garanterat Oscars Properties dotterbolag Valerums obligation där 271 miljoner kronor var utestående per den 30 september i fjol. SBB kämpar som bekant också på.

Peter Normans omdöme känns inte helt tillförlitligt. Oscar Properties är konkursmässigt och det kommer att bli en smäll för kreditgivarna. Den raska försäljningen av en portfölj med fastigheter för 2,2 miljarder kronor till Erik Selin Fastigheter i januari borde ha beseglat ödet. Det var den norska banken DNB som sade upp sina lån. Fastigheterna var bokförda till 3 miljarder kronor. Det blev ett hål på 800 miljoner kronor, vilket kan relateras till ett eget kapital i koncernen på 600 miljoner kronor och i moderbolaget på 700 miljoner kronor, per den sista september i fjol och därmed obeaktat de stora löpande förlusterna.

Inte ens Peter Norman kan låtsas hur länge som helst. Det börjar bli dags att dra ett streck under historien om Oscar Properties.

Att den sittande regeringen utsett denne Peter Norman till utredare för att rädda Arlanda, kan åtminstone för en utomstående uppfattas som att det är fler som har dåligt omdöme, eller ett bevis på något så typiskt svenskt som vänskapskorruption.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Lindvall
Per Lindvall
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]