Realtid

”Osäkerheten har stigit under 20 år”

”Osäkerheten har stigit under 20 år”
Nicholas ”Nick” Bloom, brittisk till ursprunget men nu verksam som professor på Stanford University och associerad med Stanford Business School, Stanford Institute for Economic Policy Research och National Bureau of Economic Research. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 24 aug. 2023Publicerad: 24 aug. 2023

Det är lätt att förstå historien men svårt att förutse framtiden – men det finns några saker som företag och personer i finansindustrin bör tänka på. Det säger Nicholas Bloom, ekonomiprofessor på Stanfords universitet, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Effekter av nya geopolitiska risker på den finansiella marknaden – det är temat för en konferens som hölls nu i veckan i regi av Handelshögskolans Swedish House of Finance. Huvudtalaren är Nicholas ”Nick” Bloom, brittisk till ursprunget men nu verksam som professor på Stanford University och associerad med Stanford Business School, Stanford Institute for Economic Policy Research och National Bureau of Economic Research.

Hans forskning fokuserar på ”osäkerhet” – exempelvis inom investeringar, sysselsättning och tillväxt. Dessutom är han en guru inom distansarbete. Han menar att det är lätt att vet vad som har hänt men inte vad som kommer i framtiden.

– Osäkerheten i Sverige har stigit under 20 år. Saker som kriget i Ukraina, coronapandemin, den globala finanskrisen, Brexit, Donald Trump, och så vidare, säger Nicholas Bloom till Realtid.

Hans tre främsta tips till företag och personer verksamma i finansbranschen just nu är följande:

  • Fäst uppmärksamhet på politiska ekonomiska nyheter, så att du är välunderrättad och uppdaterad.
  • Var flexibel. Det betyder att betala för utrymme snarare än för kapital, och se till att ha anställda på korta kontrakt snarare än långa.
  • Ha beredskapsplaner. Företag som gjorde bra ifrån sig under den globala finanskrisen hade sådana planer – om än inte perfekta och/eller helt uppdaterade. Men de fanns! Det tar tid att skapa sådana planer, men planerna har sedan visat sig vara väldigt användbara när man behöver agera snabbt i en krissituation.

Se hela intervjun med Nick Bloom i Realtid-TV>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS