Realtid

Startupexperten: Unicorns är ute – nu letar riskkapitalet efter kameler

Andreas Johansson, vd för SSE Business Lab.
Andreas Johansson, vd för SSE Business Lab.
Anders Frick
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Startupbolag som skapar tillväxt till varje pris – den strategin är ute bland landets riskkapitalister. Nu ställs krav på att bolagen ska bygga långsiktigt hållbara affärer och tidigare nå lönsamhet. Så istället för att leta ”unicorns” – bolag som snabbt når en värdering på 1 miljard dollar – letar alltfler riskkapitalister efter ”kameler”, som kan överleva i otacksamt klimat med minimal näring. Det säger Andreas Johansson, som i våras tillträdde som vd för SSE Business Lab.

ANNONS
ANNONS

Ekosystemet för Sveriges och Stockholms startups har gott rykte, vilket skapar goda förutsättningar för bolag att attrahera internationella kunder, samarbetspartners och även internationellt kapital. Det menar Andreas Johansson, som i mars tog över efter Julia Delin som vd för SSE Business Lab, startupinkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag har blivit rätt förvånad över hur många som hör av sig och vill besöka oss, samarbeta med oss och lära av oss. Det är förstås smickrande, men vi är en ganska liten organisation och känner att vi har väldigt mycket att lära av andra verksamheter också, säger Andreas Johansson till Realtid.

Han arbetade senast på den svensk-amerikanska handelskammaren i New York, och har innan dess varit både på Söderberg & Partners samt Nordnet. Nu ska han få svenska startups att fokusera mer på hållbarhet – och mer specifikt biologisk mångfald.

– Vi tror på att innovation och entreprenörskap är en viktig nyckel till att lösa de globala utmaningar som vi står inför, men vi är också övertygade att det är affärsmässigt klokt för bolag att fokusera på hållbarhet för att framtidssäkra sin verksamhet, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Förra året tecknades ett avtal på COP15 som motsvarar Parisavtalet men för biologisk mångfald istället för utsläpp, det så kallade Montrealavtalet. EU har även så sent som i juli i år antagit ny lagstiftning som adresserar biologisk mångfald. Jag tror att det kommer bli ytterst relevant för de flesta organisationerna att se över vilka risker och compliancekrav som de behöver beakta i och med detta, men också vilka affärs- och investeringsmöjligheter detta kommer föra med sig. Det senaste decenniet har vi sett en innovationsvåg, inte minst från startups, med lösningar för utsläppsfrågan. Nu är sannolikheten stor att vi ser samma våg inom området biologisk mångfald, säger han.

Förra året sjösatte SSE Business Lab sin egen riskkapitalfond, som likt Chalmers Ventures har en evergreenstruktur. Enligt Andreas Johansson innebär strukturen ett nyttigt tillskott på VC-marknaden.

Vilka lärdomar har du med dig från din tid på Swedish-American Chamber of Commerce?
– Jag blev väldigt ödmjuk inför hur mycket som krävs för att lyckas som svenskt bolag på den amerikanska marknaden. Jag såg många bolag som kraftigt underskattade hur stora de kulturella skillnaderna är, hur komplext det är, och kanske framförallt hur dyrt det är. En stor framgångsfaktor är om bolaget lyckas resa kapital från amerikanska investerare, i och med att storleken på rundorna är betydligt större där jämfört med motsvarande runda i Sverige. Det ger bolaget en bra kassa att verkligen genomföra en ordentlig internationaliseringssatsning, samtidigt som de har en partner med lokalt nätverk och kunskap med incitament att hjälpa dem. Vissa svenska bolag lyckas bra utan amerikanska investerare, men det blir betydligt tuffare, säger Andreas Johansson.

Begreppet ”unicorn” är förresten tydligen ute, och nu är det kameler som gäller. Hurdå?
– Många VC-firmor har märkt är att strategin ”tillväxt till varje pris” fungerar väldigt bra i högkonjunktur, men nu har marknadsläget förändrats drastiskt. Vi har också sett flertalet värderingar inom tech sjunka rätt rejält. Nu tvingas VC-firmorna ställa högre krav på att bolag ska bygga långsiktigt hållbara affärer, vara mer motståndskraftiga, och tidigare nå lönsamhet. Så istället för att leta bolag som så snabbt som möjligt kan nå en värdering på 1 miljard dollar, letar fler och fler efter kameler – som överlever i otacksamt ökenklimat med minimal näring. Det handlar alltså om bolag som kan balansera sin tillväxt med att hitta en hållbar och långsiktig affär, säger han.

ANNONS

Vad ser du förresten för oslipade diamanter i kopplingen till den akademiska världen?
– Det finns otroligt många innovationer hos universiteten och bland deeptechfonderna, men där forskarna bakom innovationen ofta inte är så benägna att sadla om till entreprenörer och kommersialisera sin forskning. Det finns med andra ord innovativa lösningar som saknar entreprenörer. Det kan vara värdefullt för den som går i entreprenörskapsdrömmar att känna till. Det kan absolut vara värt att som entreprenör sätta sig in i detta mer och höra av sig till universitet och deeptechfonder, säger Andreas Johansson.

Här är portföljbolagen hos SSE Business Lab just nu:

  • Scrintal
  • Tilly
  • Norn
  • Twotwo
  • Esther’s
  • Transition
  • Polytope
  • Fleetm8
  • Nilo
  • Veat
  • Tidings
  • Geil
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]