Realtid

”Borde finnas krav på en oberoende optionsvärdering”

Jesper Strandberg, grundare av försäkringsförmedlaren Kaptena.
"Jag som investerare ska inte behöva känna mig otrygg med både bolagets och medarbetarnas potentiella skatterisk och vad det kan betyda för mig som aktieägare, för faktum är att det kan bli kostsamt både för bolaget och TO-ägarna om det blir fel", säger Jesper Strandberg, grundare av försäkringsförmedlaren Kaptena.
Anders Frick
Uppdaterad: 26 jan. 2023Publicerad: 26 jan. 2023

För att minska risken för innehavare av teckningsoptioner i onoterade bolag så borde det finnas krav på en oberoende värdering av vad optionerna är värda. Det menar Jesper Strandberg, grundare av Kaptena.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det borde vara läge att lyfta upp och peka på problematiken kring ojämlikheter i beskattningen av värdepappersrelaterade tjänsteinkomster mellan de som arbetar i en börsnoterad miljö och de som arbetar i den onoterade miljön. Det skrev Claes Folkmar i en uppmärksammad krönika 2019. 

Frågan är nu: Har det blivit bättre sedan dess?
– I stort var problemet större tidigare än nu. Idag tar fler bolag hjälpa av externa värderingsparter just för att det ska blir rätt. Som investerare tycker jag att det borde finnas ett krav på en oberoende TO-värdering. Jag som investerare ska inte behöva känna mig otrygg med både bolagets och medarbetarnas potentiella skatterisk och vad det kan betyda för mig som aktieägare, för faktum är att det kan bli kostsamt både för bolaget och TO-ägarna om det blir fel, säger Jesper Strandberg, grundare av försäkringsförmedlaren Kaptena.

På vilket sätt kan det bli kostsamt, menar du?
– För att minimera risken att bolaget och TO-ägarna i efterhand ska drabbas av förmånsbeskattning. Oftast vill bolaget göra det så attraktivt och billigt för dess medarbetare att delta i TO-programmen för att få alla att jobba mot samma mål. När alla sitter i samma båt är det enklare att ro i samma riktning, säger han, och fortsätter:

– När man tar fram TO-program är det ”enkelt” att skruva på input-data till Black & Schools för att skapa attraktiva program. För att det ska rätt måste inputen i B&L-modellen vara marknadsmässiga. Det gamla talesättet ”skit in skit ut” är i högsta grad i spel när det gäller värderingar när man använder välkända modeller, säger han.

Jesper Strandberg poängterar samtidigt att det är stor skillnad mellan kvalificerade och okvalificerade aktie-/TO-ägare.

– Försäkringsägande fungerar endast för de som är okvalificerade. Att säga att det skulle snedvrida konkurrensen om att attrahera personal är att göra det enkelt för sig. Vissa personer gillar att ta risk och är villiga att gå ned i lön för att få uppsidan i olika TO-program, och söker sig till onoterade tillväxtbolag. Andra personer är mer riskaverta och värdesätter lön framför TO:nas potential och väljer att arbeta i noterade bolag som har bättre lön och ekonomiska förutsättningar, säger Jesper Strandberg.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS