Realtid

Om amorteringskravet luckras upp: ”Möjlighet att korrigera misstaget”

Robert Boije, Joakim Bornold
"Det är lite märkligt att uppdraget ges till den myndighet som i praktiken är den som beslutat och talat sig varm för regleringarna. Det hade varit bättre att ge uppdraget till en oberoende extern part," säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. "Att FI ska se över amorteringskraven är varmt välkommet. De fungerade dåligt när de infördes och fungerar ännu sämre nu," säger Joakim Bornold, grundare av Lever.
Anders Frick
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Det är bra att Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera konsekvenserna av amorteringskravet och bolånetaket. Men samtidigt ifrågasätts att just FI får uppdraget. Realtid har undersökt vad en eventuell amorteringsamnesti kan innebära.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En som är tveksam till amorteringskrav och bolånetak är SBAB:s chefsekonom Robert Boije, som flera gånger i Realtid har givit uttryck för sin skepsis – senast för ett par veckor sedan. 

– Jag tycker att det är utmärkt att regeringen nu tillsätter en översyn av både bolånetaket och amorteringskraven. Jag tycker samtidigt att det är lite märkligt att uppdraget ges till den myndighet som i praktiken är den som beslutat och talat sig varm för regleringarna. Det hade varit bättre att ge uppdraget till en oberoende extern part, säger Robert Boije.

Tillsammans med tre professorer i nationalekonomi; John Hassler, Lars EO Svensson och Harry Flam, har han tidigare framfört kritik mot dessa regleringar.

– Det är kritik som FI inte bemödat sig med att bemöta på saklig grund eller avfärdat med svepande och tendensiösa argument. Jag utgår från att FI i sin kommande översyn nu inte återigen sopar allt under mattan, säger han.

Han tycker att det tydligt behöver framgå i regeringens uppdrag till myndigheten att den ska förhålla sig till forskningen på området och de sakliga invändningar som framförts.

– Det vore dessutom önskvärt att en extern referensgrupp tillsätts som får lämna synpunkter på översynen innan den publiceras, säger Robert Boije.

Hans branschkollega Joakim Bornold, tidigare sparekonom på Söderberg & Partners, numera grundare av Levler, är också av den starka åsikten att amorteringskraven aldrig borde ha införts.

– Att FI ska se över amorteringskraven är varmt välkommet. De fungerade dåligt när de infördes och fungerar ännu sämre nu. Vi får se vad de kommer fram till, men här har de nu en möjlighet att korrigera misstaget, säger Joakim Bornold.

ANNONS

Han säger att ett slopat amorteringskrav öppnar upp bostadsmarknaden för de som är på väg in i den, men också skapar en frihet att själv välja hur man ska disponera sin ekonomi.

– När det blev amorteringsamnesti förra gången passade jag på att spara i fonder istället. Någon annan kanske vill betala av konsumtionslån med betydligt högre ränta, säger Joakim Bornold.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]