Realtid

Ola Serneke om de nya börsplanerna

Ola Serneke. Foto: Anders Frick
Ola Serneke. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

På onsdag avnoteras Sernekeaktien från Nasdaq Stockholm, men redan nu smider Ola Serneke och hans kollegor planer för en ny notering. Realtid träffade byggkungen i Almedalen och pratade om uppköp, avnotering, pånotering, Karlatornet och behovet av en stärkt krona.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

I slutet av april kom beskedet att skånska Doxa lägger bud på Serneke från Göteborg.  Realtids krönikör Per Lindvall var tveksam till intentionerna från Doxas huvudägare Greg Dingizian  men bolaget gick vidare och fullföljde uppköpsbudet, påkallade tvångsinlösen och avnotering –  något som sker nu på onsdag. 

Ola Serneke, som alltså blir storägare i Doxa, är inte helt nöjd med hur affären har framställts i media.

– Betalningen skedde ju genom att vi, befintliga aktieägare i Serneke, fick Doxa-aktier. Så köpet är ju mer att likställa med en sammanslagning, vilket också gör att vi tror att vi kommer bli starkare bolag inför framtiden med kommande förändringar i konjunkturen, säger Ola Serneke till Realtid.

På fredag hålls en extra årsstämma då Serneke får en ny styrelse och hur inriktningen ska vara som dotterbolag till Doxa – något som ska bädda för en ny börsnotering.

– Serneke kommer ju fortsätta som vanligt med samma namn och samma uppställning, och sedan såklart i tankarna, som tidigare kommunicerats, att vi ska särnotera construction-delen separat, säger Ola Serneke.

Vad är fördelen med det?
– Vi vill synliggöra vad det finns för värden i koncernen. Jag tror att vi litegrann har varit svårtydda genom att vi haft ett byggbolag, samtidigt som vi har haft projektutveckling, samtidigt som vi äger fastigheter och fastighetsutvecklingsprojekt. Jag tror att det här underlättar för befintliga och nya aktieägare att se värdet i framförallt construction-delen som blir ett renodlat byggbolag istället, säger han.

ANNONS

I övrigt så är ju nu Karlatornet så högt som det ska vara. Hur känns det?
– Det är ju nästan 20 år som man har hållit på med det,  så det är klart att det är en milstolpe som heter duga. Speciellt så är det skönt att vi har klarat priser och budget, trots mycket upp- och nedgångar  i projektet, säger han.

Ola Serneke ger även sin syn på räntepolitiken, energimarknaden, andra projekt utöver Karlatornet, samt vad han själv främst kommer att fokusera på efter sommaren. Se hela intervjun i Realtid-TV! https://www.youtube.com/watch?v=xPQrTDq0Jls

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS