Realtid

Ökad oro bland exportföretag att inte få betalt

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på EKN. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Alltfler små och medelstora företag är oroliga för att inte få betalt vid exportaffärer. Det visar en ny undersökning som Exportkreditnämnden, EKN, har gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Undersökningen från EKN visar att 13 procent av de tillfrågade företagen bedömer att det finns en hög risk att de inte kan få betalt i sina exportaffärer det närmaste året. För ett halvår sedan var andelen 9 procent. 58 procent ser en låg risk och 27 procent ser ingen risk. Bland de företag som har högre andel export bedömer ännu fler – 18 procent, att risken är hög.

– De mindre företagen är mer oroliga nu än tidigare. Jag tror att det beror på en ökad oro i omvärlden, ökad räntenivå och man ser att marknaden tuffar till sig – speciellt med finansiering, och man får då problem med betalningsinflödet från utlandet, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på EKN till Realtid i samband med Åre Business Forum.

I lågkonjunktur ökar risken att inte få betalt, och därför är EKN på tårna för att försäkra företagen mot riskerna att inte få betalt.

– EKN kan kreditförsäkra för de mindre bolagen. Om inte kunden i utlandet betalar så kommer vi att betala, säger Carl-Johan Karlsson.

Då är det staten som står för kalaset?
– Både bankerna och EKN tar risk, och det finns även en självrisk för företagen, säger han.

Hur tror du att exportföretagen kommer att se på situationen framöver?
– Jag tror att det kommer att vara fortsätta att vara oroligt. Vi ser nu att oron har börjat och det påverkar banksystemet. Exportföretagen klarar sig bättre, för i och med kronförsvagningen så tjänar man fortarande bra med pengar. Bolagen går bra, men oron att inte få betalt har ökat, säger Carl-Johan Karlsson.

ANNONS

Undersökningen omfattade 300 exportföretag med 1 – 249 anställda, genomfördes den 28 februari – 13 mars 2023 och jämförs med resultatet från undersökning gjord i oktober 2022.

Se intervju med Carl-Johan Karlsson i RealtidTV!

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]