Realtid

Nytt grepp ska äntligen få fart på byggandet

byggandet
Kommunen inför nya regler som förhoppningsvis leder till fler avtal. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

För att mildra effekterna av lågkonjunkturen och få igång fler byggstarter får bostadsbyggare dela upp betalningen över några år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

globala
Spela klippet
Realtid TV

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

22 dec. 2024

Uppsala kommun tar ett nytt grepp att få fart på byggandet – bostadsbyggare får dela upp sin betalning över två och ett halvt år.

”Att det byggs i takt med behoven och även i bistra tider är viktigt både för jobben och för att mota bostadsbristen. Med det här beslutet kommer vi underlätta för fler byggstarter i Uppsala”, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, till Fastighetstidningen.

Efter dialog med branschen kan bostadsbyggare nu förvärva mark utan att direkt behöva betala hela köpeskillingen. Motkravet är att de måste de börja bygga inom arton månader.

Så ser upplägget ut

”Att skjuta upp betalningstillfället kommer förhoppningsvis leda till att det tecknas fler avtal”, säger Sara Lundén, avdelningschef för mark- och exploatering på Uppsala kommun, till tidningen.

Vanligtvis betalar bostadsbyggare hela köpeskillingen vid tillträde till marken.

Med den nya modellen betalar de istället tio procent vid avtalets tecknande, tjugo procent ett år senare och resten vid slutbesked – senast två och ett halvt år senare.

Beslutet gäller för avtal som tecknas fram till och med årsslutet 2025.

ANNONS

Läs mer:
Konkurserna sprider sig till medelstora byggbolag. Realtid
Rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1 000 miljarder kronor. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]