Realtid

Nytt bakslag för Easee – "vi respekterar slutsatsen"

Realtid.se
Uppdaterad: 12 juni 2023Publicerad: 12 juni 2023

Det norska tillsynsorganet, Nkom, har idag utfärdat ett uttalande och färdigställt sin rapport om laddarna Easee Home och Easee Charge. Nkom kommer inte att invända mot Eläkerhetsverkets beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har förberett oss på detta och respekterar slutsatsen. Vi kommer att fortsätta dialogen med Nkom och dra lärdom av detta. Vår dokumentationsprocess har inte varit tillräckligt bra och vi kommer att gå igenom våra rutiner med stöd från externa experter innan vi lanserar några nya produkter, säger vd Jonas Helmikstøl i en presskommentar.

Det var den 14 mars som Elsäkerhetsverket utfärdade omedelbart säljstopp för laddboxarna Easee Home och Easee Charge, med anledning av boxarnas säkerhetsbrister.  Även ca 100 000 redan installerade boxar i Sverige påverkas och måste åtgärdas av tillverkaren. Easee överklagade försäljningsförbudet till förvaltningsrätten i Karlstad, som dock meddelade att Easees yrkande om inhibition avslogs.

För de som har en Easee-laddare installerad kommer Nkoms slutsats inte att påverkas. Inget användningsförbud har utfärdats för redan installerade laddare.

Produkterna kommer att fortsätta uppdateras och appen, molnlösningen och uppkopplingen kommer att fungera precis som tidigare, enligt bolaget.

– Vi jobbar på att utöka vår produktportfölj och kommer snart att lansera en ny laddare på marknaden. Denna slutsats, den fortsatta dialogen med Nkom och stöd från externa experter kommer att hjälpa oss att säkerställa att allt är till hundra procent på plats vad gäller dokumentation. Vi har gått igenom några utmanande månader som företag och vi har lärt oss mycket, säger Chief Product Officer, Ola Njå Bertelsen.

Distributören Distit med dotterbolaget Efuel hävdade från början att försäljningsstoppet enbart gällde i Sverige och inte resten av EU och EES – något som Elsäkerhetsverket inte höll med om. Den enda skillnaden är att säljstoppet i de övriga länderna införs med tre månaders fördröjning.

– När vi fattar ett beslut om försäljningsförbud så kommunicerar vi det med våra kollegor i andra EU- och EES-länder genom ett gemensamt kommunikationsverktyg. Myndigheterna i de andra länderna har då 90 dagar på sig att protestera mot vårt förbud. Antingen så följer de vårt beslut och ärver vår utredning eller också tar de ett eget beslut, sa Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverket, till Realtid i mars. 

ANNONS

På onsdag, den 14 juni, har dessa 90 dagar gått, och då införs formellt försäljningsstopp i alla EU-länder som innan dess inte har startat en egen utredning. Norge ingår visserligen inte i EU, men där gäller myndigheten Nkom slutsats, som alltså går på Elsäkerhetsverkets linje.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS