Realtid

Ny rapport: "Kompetensbristen ett bestående hinder för fintechbranschen"

Erika Eliasson Ekberger, ordförande för SweFinTech
"Sveriges alla konsumenter tjänar på att det finns konkurrens inom finansbranschen och då är det olyckligt om det finns strukturer som förhindrar det", säger Erika Eliasson Ekberger, ordförande för SweFinTech som i dag presenterar sin årliga rapport.
Realtid.se
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Under 2022 blev det markant svårare för fintechbolagen att ta in kapital, samtidigt som behovet av finansiering kvarstår hos nästan hälften av bolagen under 2023. Överlevnadstiden om företagen inte får in kapital varierar mellan sex månader och tre år. Det framgår av SweFinTechs färska rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedish FinTech Association (“SweFinTech”) är en branschorganisation som samlar 87 bolag från den svenska fintechsektorn för att tillsammans förbättra förutsättningarna för den svenska branschen att utvecklas. Föreningen grundades år 2017 och har sedan dess vuxit till att bli en av de största fintechföreningarna i Europa.

Enligt föreningens färska rapport för 2022 har fintechbranschens förutsättningar förändrats. Från ett rekordår 2021 då kapitalet flödade och fokuset låg på tillväxt ökar nu kraven på lönsamhet. 88 procent av bolagen tror ändå på fortsatt tillväxt under 2023.

Trots stora nedskärningar inom techbranschen har en stor andel av medlemsbolagens personalstyrka utökats under 2022, om än i långsammare takt än tidigare, och framtidstron består även vad gäller personalstyrkans fortsatta utveckling. Kompetensbristen beskrivs dock fortfarande som ett problem, och är ett bestående hinder för branschens fortsatta tillväxt.

–Under 2022 har investerarnas riskaptit minskat markant och det är utmanande för våra medlemmar att ställa om sitt fokus lika snabbt. Det är dock väldigt glädjande att det fortfarande finns stark optimism bland bolagen även om det såklart finns utmaningar. Det sägs att de bästa bolagen byggs i lågkonjunktur. De bolag som överlevde it-kraschen är idag några av världens största och mest lönsamma bolag. Google lanserade till exempel AdWords i oktober 2000 och har kommit att bli Googles främsta inkomstkälla, säger Erika Eliasson Ekberger, ordförande för SweFinTech.

Fler bolag upplever regelbördan som orimligt betungande jämfört tidigare år. Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism samt dataskyddsförordningen är fortsatt de regelverk som har störst påverkan på bolagens verksamheter.

Rapporten visar också att ojämlik tillgång till den finansiella infrastrukturen fortsatt är ett problem för branschen vilket hämmar konkurrensen på finansmarknaden. Enligt SweFinTech är det viktigt att kraven på mer högkvalitativa API:er höjs och att PSD2-kraven på området implementeras till fullo.

Under 2022 sjönk investeringarna i fintechbolag globalt sett med 46 procent jämfört med föregående år och landade på 75,2 miljarder dollar (omkring 774,8 miljarder kronor), med en speciellt kraftig nedgång under den andra halvan av året. Det fjärde kvartalet 2022 var det svagaste kvartalet sedan 2018.Drygt hälften av medlemsbolagen noterade en ökad försiktighet hos investerare under 2022 och upplever att det blivit svårare att få tillgång till finansiering. Under 2022 tog 47 procent av bolagen in riskkapital, vilket kan jämföras med 2021 då 52 procent gjorde det. Ett fåtal bolag behövde pausa sina kapitalrundor under 2022, där just en avvaktande marknad och en svårighet att fylla kapitalrundorna varit anledningar.

Under 2022 hade 18 procent av medlemsbolagen upplevt problem med få tillgång till bankkonton, vilket är en ungefär lika stor andel som föregående år. Fortfarande är det främst betalningdinstitut som har drabbats, men även andra typer av fintechbolag har stött på samma problem. Flera av dessa har haft svårigheter med att öppna ett bankkonto, upplevt en utdragen kundkännedomsprocess samt stött på att banker har försökt avsluta befintliga affärsrelationer. Bolagen har även blivit nekade tillgång till fler tjänster hos sina befintliga banker.

ANNONS

–Sveriges alla konsumenter tjänar på att det finns konkurrens inom finansbranschen och då är det olyckligt om det finns strukturer som förhindrar det. Ett sådant exempel är till exempel hanteringen av amorteringsunderlaget som försvårar konkurrensen inom bolånemarknaden För att rörligheten på bolånemarknaden ska förbättras vill SweFinTech att amorteringsunderlaget ska digitaliseras och handläggningstiden kortas ned, säger Erika Eliasson Ekberger.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]