Ny bok utmanar gamla teorier om ojämlika superrika

Tre av Sveriges rikaste personer: Carl Bennet, Antonia Ax:son Johnson och Stefan Persson. (Foto: Jonas Ekströmer/TT, Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Magnus Lejhall/TT).
Publicerad
Uppdaterad

Vi blir allt rikare och Sverige får allt fler miljardärer, men det innebär inte att ojämlikheten har ökat. Tvärtom – vi har aldrig varit så ekonomiskt jämlika som vi är nu, menar nationalekonomen Daniel Waldenström.

Sarah Carlsson

Nationalekonomen Thomas Piketty lanserade teorin om att kapitalism ofta leder till växande förmögenhetsskillnader och att det enklast motverkas med hjälp av skatter på kapital.

Detta vill Daniel Waldenström motbevisa med sin nya bok ”Superrika och jämlika”.

Svenskarnas förmögenhet har sjufaldigats sedan 1980-talet. Detta beror bland annat på att två tredjedelar av svenskarna äger sin bostad, den genomsnittlige svensken sparar på börsen och aktiefonderna har fått värdet på svenskarnas pensionssparande att skjuta i höjden, skriver Dagens Nyheter.

Annons

En utveckling som inneburit en demokratisering av ägandet, enligt Waldenström. 

Narrativet skiljer sig från det som ekonomijournalisten Andreas Cervenka målade upp i sin bok ”Girig-Sverige”.

Han framhåller att Sverige fick 338 nya miljardärer under pandemin och att vi är ett av de länder i världen med störst förmögenhetsklyftor.

Annons

Framgångsrika personer misstänkliggörs

Waldenström anser inte att förmögenhetsojämlikheten skenat iväg. Han menar istället att det ökade antalet miljardärer kan vara positivt för samhället. 

”De skapar nya jobb, de bidrar med stora skatteintäkter, de levererar sånt som folk vill ha – från strömmad musik, spel och kläder till finansiella tjänster”, säger nationalekonomen till DN.

Fördelningspolitik måste inte vara ett nollsummespel, allas förmögenhet kan växa, samtidigt som det går att minska skillnader i förmögenhetsfördelningen, anser Waldenström.

Annons

Läs mer:
Landet med flest dollarmiljonärer – så många finns i Sverige. Realtid
Färre dollarmiljonärer i världen – största minskningen på över ett decennium. Realtid
Danskarna och norrmännens förmögenhet betydligt högre än svenskarnas. Realtid

Annons