Realtid

”Nu står Swedbank ensam med skammen”

”Nu står Swedbank ensam med skammen”
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 25 jan. 2023Publicerad: 25 jan. 2023

Tre timmar efter dagens frikännande dom mot Birgitte Bonnesen kom Swedbank med en kommentar. "Man kan ana en viss besvikelse. Nu måste ju banken bära hela skammen och skulden själv när de inte kan skylla något på Birgitte Bonnesen," säger Realtids Per Lindvall.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att Swedbank utnyttjades av penningtvättare i Baltikum är ett faktum. När skandalen rullades upp efter Uppdrags Gransknings avslöjande i februari 2019 hände allt i snabb takt. Bonnesen fick sparken och Swedbank fick 4 miljarder i böter av Finansinspektionen och 46 miljoner i böter av Nasdaq.

Vid ett styrelsemöte  i slutet av mars, en månad efter avslöjandet 2019, beslutade Swedbanks styrelse att entlediga Birgitte Bonnesen från rollen som vd och koncernchef för Swedbank. Av bankens årsrapport framgick det att Birgitte Bonnesen inte skulle gå lottlös. Hon hade nämligen rätt till 75 procent av lönen under uppsägningstiden på tolv månader samt ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen under tolv månader. Men, ett år senare, i mars 2020, drog Swedbank in hela avgångsvederlaget på 22 miljoner kronor.

I februari 2021 beslutade Swedbanks styrelse att man inte kommer att gå in några skadeståndsprocesser mot Birgitte Bonnesen – sannolikheten för att nå framgång bedömdes som ”utomordentligt låg”

Den 4 januari förra året beslutade i alla fall Ekobrottsmyndigheten att åtala Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för grovt svindleri, grov marknadsmanipulation och även obehörigt röjande av insiderinformation.

Trots att Birgitte Bonnesen fick sparken, nekades ansvarsfrihet och snuvades på fallskärmen lovade banken att stå för hennes advokatkostnader kopplade till det pågående ekobrottsmålet.

Realtids dåvarande medarbetare Per Agerman skrev då i en krönika att ”avslöjandena om Swedbanks penningtvättsskandal blir allt mer problematiska för styrelsen och huvudägarna. Nu kan de bara hoppas att amerikanska myndigheter inte läser förundersökningen.”

Den 4 oktober i höstas inleddes så den sju veckor långa rättegången mot Birgitte Bonnesen. I dag blev hon frikänd på alla punkter av en enig tingsrätt.

Det tog Swedbank tre timmar att formulera en kommentar efter att domen blev offentlig.

ANNONS

– Vi ser att Birgitte Bonnesen har blivit frikänd idag. Det här är en brottmålsdom som många är intresserade av och kommer att läsa. Samtidigt konstaterar vi att Swedbank inte är en del av den här rättsprocessen, den handlar uteslutande om bankens förra vd, säger Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank i en skriftlig kommentar till Realtid.

Realtids Per Lindvall funderar över vad man ska läsa in i det uttalandet, och varför det tog så lång tid att få fram den.

–Man kan helt klart ana en viss besvikelse. Nu måste ju banken bära hela skammen och skulden själv när de inte kan skylla något på Birgitte Bonnesen.

Vad kan det få för konsekvenser för Swedbank?
– Styrelsen hade ju chans att starta en rättslig mot Bonnesen tidigare, men valde att avstå. Sannolikt hade de hoppats att en delvis fällande dom skulle befria dem från någon skuld. Så blev det nu inte. Förmodligen belastar det varumärket, åtminstone kortsiktigt, men den största huvudvärken är nog hur amerikanska myndigheter kommer att se på det hela. När den tidigare vd:n nu är frikänd, så ligger ju hela skulden på styrelsen och ägarna.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]