Realtid

Nu är det klart – Fortum avyttrar Uniper till den tyska staten

Realtid.se
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Sedan stabiliseringspaketet för Uniper lanserades i juli har Unipers situation försämrats ytterligare snabbt och avsevärt. Nu har man kommit överens om nya åtgärder för att lösa situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysk gas, svensk kärnkraft, en ökänd amerikansk aktivistfond och en finsk vd som till sist gick vinnande ur sitt livs match. Det  var några av ingredienserna bakom Fortums miljardköp i tyska Uniper 2019.

Läs om det storpolitiska spelet när Fortum köpte Uniper här>>

Nu, nästan exakt tre år senare står det klart att den tyska staten köper Fortums samtliga aktier i Uniper för 1,70 euro per aktie, totalt cirka 0,5 miljarder euro.

Efter genomförandet av kapitaltillskottet och aktieköpet kommer tyska staten att äga cirka 98,5 procent av Uniper.

Som en del av avtalet ska Fortums lån på 4 miljarder euro till Uniper återbetalas och Fortum befrias från moderbolagsgarantin på 4 miljarder euro.

På basis av avtalet kommer Fortum att dekonsolidera Uniper från och med tredje kvartalet 2022, vilket kommer att ha en positiv inverkan på Fortum-koncernens eget kapital.

Den överenskomna transaktionen är föremål för myndighetstillstånd och Unipers extra bolagsstämma. Färdigställande förväntas för närvarande vid årsskiftet.

Som en konsekvens av avtalet kommer Fortum att dekonsolidera Uniper och rapportera det som avvecklad verksamhet i delårsrapporten för tredje kvartalet 2022. Fortums ekonomi för den fortsatta verksamheten kommer inte att inkludera några effekter från Unipers verksamhet.

ANNONS

Det som inleddes som ett storpolitiskt spel där myndigheter i framför allt Ryssland och USA var tvungna att säga ja till affären 2019. Ryssland kunde formellt blockera affären då Fortum skulle få ett för stort inflytande över Unipers ryska intressen, ansågs det.

Ryssland bedömdes inte kunna gå för hårt fram då Uniper var en av Gazproms europeiska samarbetspartners kring det kontroversiella Nord Stream 2-projektet. Tillgången till rysk gas var redan då en avgörande faktor i Unipers framtidsplaner. Finska staten, största ägare i Fortum, spelade här ut en intressant bricka i maktspelet i Östersjöregionen.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS