Realtid

Nordea: "Vi satsar på att bli ledande inom private banking i Sverige"

Ninni Franceschi, chef för wealth management och private banking, Nordea
Ninni Franceschi, chef för wealth management och private banking, Nordea. Foto: Nordea
admin
admin
Uppdaterad: 03 juni 2021Publicerad: 03 juni 2021

Med ett ökande antal förmögna svenskar och en accelererad digitalisering ser Nordeas chef för private banking Ninni Franceschi framtiden an med tillförsikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan Ninni Franceschi utsågs till chef för wealth management och private banking för Nordea i Sverige år 2015 har värdet av tillgångarna under förvaltning inom private banking fördubblats.

– Vi förvaltar över 100 miljarder euro i Norden inom private banking, där Sverige har vuxit signifikant under senare år, säger Ninni Franceschi.

Bakom tillväxten ligger ett gynnsamt affärsklimat och även en ökning av nya typer av kunder som kompletterar bankens mer traditionella kundbas.

– Vi har ett företagsklimat i Sverige som främjar innovation och gör att riskkapital kommer in till Sverige. Mycket av den nya tillväxten inom private banking kommer just från olika typer av entreprenörer samtidigt som transaktionerna på finansmarknaden samt företagsöverlåtelser också är fortsatt starka, säger Franceschi.

Fler yngre entreprenörer, fler kvinnor

Den nya typen av förmögenhetsförvaltningskunder bidrar till en väsentlig föryngring och en diversifiering av Nordeas kundbas inom private banking, enligt Franceschi. 

– Det har skett en förändring inom private banking; för tio år sedan fokuserade man mer på att förvalta kapital medan vi idag agerar mer integrerat inom banken och lyfter både investering och förvaltning. Entreprenörskunder har hög aktivitet då man ofta inte slutar att vara entreprenör utan vill fortsätta starta nya saker, säger hon och fortsätter:

– Vår kundbas föryngras med i snitt sju-åtta år när vi tar in den typen av nya kunder. Vi ser också att det blir fler kvinnor som är huvudmän. Vi ser nu en mycket bättre mångfald som börjar spegla samhället på ett bättre sätt jämfört med för tio år sedan då kundbasen var mer homogen.

ANNONS

Samtidigt uppstår nya behov som banken behöver möta i samband med att nya typer av kunder kommer in. 

– Vi ser att det kommer en del nya krav. Tidigare hade private banking mest fokus på aktiemäkleri och investeringsrådgivning medan det nu också är otroligt viktigt med bra rapportering och administrativt stöd. Det kunderna vill ha är total förmögenhetsrådgivning då det finns en ökad komplexitet. Kreditgivningen är idag lika viktig som placeringsrådgivningen, till exempel för entreprenörer. Även hållbarhet har kommit in som enormt viktigt. De flesta kunder ser det idag som ett sätt att hantera finansiella risker men också att det är viktigt för miljön.

Marknadsstatistiken talar sitt tydliga språk: värdet av den globala marknaden för förmögenhetsförvaltning uppgick till 1 162 miljarder dollar under 2020 och beräknas växa till 1 263 miljarder dollar under 2021, motsvarande en årlig tillväxt om 8.7 procent (CAGR), enligt The Business Research Company.

Läs även >> Sharpfins vd Markus Alin: ”De rika blir rikare och trenden håller i sig”

Private banking-marknaden har under senaste åren vuxit starkt och Norden, i synnerhet Sverige, är inget undantag. Snarare tvärtom.

Under pandemiåret 2020 ökade antalet ultrarika till totalt 520 000 globalt. Tack vare låga räntor, finanspolitisk stimulans och stigande tillgångspriser ökade antalet individer med ‘ultrastor’ nettoförmögenhet, så kallade Ultra-high-net-worth individual (UHNWI) med 2,4 procent globalt under de senaste tolv månaderna, enligt Knight Franks ”The wealth report”. Och Sverige var det land i världen där antalet UHNWI ökade näst mest under 2020, med hela 11 procent, efter Kina (16 procent).

– Private banking-marknaden i Europa har utvecklats starkt under senaste åren. Norden växer – och Sverige lite mer specifikt i och med att Sverige anses vara en prime location för förmögenhetstillväxt i Norden. Sett till antalet dollarmiljonärer i Europa ligger Sverige i toppskiktet, säger Ninni Franceschi. Vad gäller Sverige är tillväxtprognosen för high net worth och ultra high net worth individuals över 40 procent.

Läs även >> Allt fler ultrarika – Sverige på andra plats

ANNONS

Svenska Private Bankings utveckling har inneburit en fördubbling av volymen under förvaltning sedan 2015 och under första kvartalet 2021 totalt 1,6 miljarder euro i nettoflöde, vilket var nordiska Nordea Private Bankings bästa kvartal sedan 2015.

– Under det första kvartalet gjorde vi vårt bästa kvartal sedan 2015 på nordisk basis. Sverige var en starkt bidragande faktor. Inom fem år siktar vi på att ha position nummer ett, och ha en dubbelsiffrig årlig intäktstillväxt. Vi satsar på att bli ledande inom private banking i Sverige.

”Under det första kvartalet gjorde vi vårt bästa kvartal sedan 2015 på nordisk basis. Sverige var en starkt bidragande faktor. Inom fem år siktar vi på att ha position nummer ett, och ha en dubbelsiffrig årlig intäktstillväxt. Vi satsar på att bli ledande inom private banking i Sverige.”

Utöver ökningen av antalet förmögna privatpersoner i Norden och det stora aktieintresset så har digitaliseringen, som ytterligare accelererats under pandemin, gjort det möjligt för Nordea att börja automatisera vissa administrativa processer och samtidigt få till fler kundmöten med fler av bankens experter. 

– Vi har automatiserat en hel del vilket gör att vi har en ökad räckvidd geografiskt och även det bidrar att vi kan ta in fler kunder. Covid-pandemin har accelererat tillväxten. Private banking förblir väldigt relationsdrivet men vi hittar fler effektiva sätt att hjälpa våra kunder. 

I och med att Nordea har gjort stora infrastrukturinvesteringar minskar dessutom kundanskaffningskostnaden för varje ny kund.

– Vi har tidigt investerat i digitala plattformar och nu ser vi att vi kan börja dra nytta av dessa investeringar även inom private banking. Det blir enklare för våra rådgivare att ta in nya kunder samtidigt som kostnaden för att ta in en ny kund successivt sjunker då den stora investeringen redan är genomförd. Rådgivare kan då lägga mer fokus på rådgivning.

Vilka konsekvenser kan regeringens föreslagna ”miljonärsskatt” få för private banking i Sverige?

ANNONS

Om och hur regeringens föreslagna så kallade miljonärsskatt påverkar private banking framgent är det lite tidigt för Nordea att uttala sig om.

– Det är ett relativt nytt förslag och vi vet inte om det kommer att se dagens ljus. Men vi måste förhålla oss till de regler om skatter som finns och ja, en sådan skatt skulle påverka hela Sverige som idag har ett gynnsamt klimat.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS