Nordea har gått med på att betala hundratals miljoner i böter för att ha misslyckats med att förhindra penningtvätt och kriminella aktiviteter. Detta efter anklagelser från New Yorks finansmyndigheter.
Nordea i uppgörelse efter penningtvättsskandal
Mest läst i kategorin
Nordea, en av Nordens största banker, har gått med på att betala en civil bot på 35 miljoner amerikanska dollar, cirka 355 miljoner svenska kronor, efter anklagelser från en av New Yorks ledande tillsynsmyndigheter.
Enligt Reuters kritiserades banken för att ha misslyckats med att effektivt övervaka penningtvätt och andra kriminella aktiviteter, inklusive händelser som avslöjades genom Panamadokumenten – en av historiens största dataläckor som avslöjade omfattande användning av skatteparadis och offshoreföretag.
Nöjd med uppgörelsen
New Yorks finansinspektör Adrienne Harris, pekade ut bankens otillräckliga granskning av kunder och högriskbankpartners som en allvarlig brist.
Jamie Graham, Nordeas chef för regelefterlevnad, kommenterade att Nordea är nöjd med uppgörelsen och erkände att de tidigare hade underskattat komplexiteten i att förhindra finansiell brottslighet.
Men det är inte första gången som Nordea befinner sig i blåsväder.
Kopplade till penningtvätt
Mellan 2008 och 2019 var Nordea kopplad till högrisktransaktioner värda miljarder dollar, bland annat genom en filial i Vesterport, Danmark.
Banken var även involverad i de så kallade ”Russian Laundromat” och ”Azerbaijani Laundromat”-skandalerna där ryska kunder misstänks ha tvättat 40 miljarder kronor via Nordea, utan att storbanken reagerade.
Nordea kommer att ta upp boten som en kostnad i sina resultat för tredje kvartalet.
Läs även:
Storbanken pekas ut som kartellernas favorit. Realtid
Granskning: ”Statens förebyggande arbete mot penningtvätt brister i effektivitet”. Realtid