Realtid

Neonode värderat till 75 miljoner

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 25 nov. 2005Publicerad: 25 nov. 2005

<pufftextlänk>Den svenska mobiltillverkaren Neonode arbetar med uppföljaren till den första modellen.</pufftextlänk> N2 heter den och kommer nästa år. Neonodes vd Per Bystedt lovar att den kommer att överraska. För att Neonode ska överleva krävs det att det blir en 3G-mobil – eller att den når framgång på nya tillväxtmarknader. Vid senaste emissionen värderades bolaget till 75 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spray-ikonen Per Bystedt är numera tillförordnad vd och störste ägare i Neonode (när man räknar in hans optioner).

–Vi har haft en del barnsjukdomar. Det är egentligen nu den kommersiella fasen börjar. Jag hoppas att vi går med vinst från och med andra halvåret 2006, om inte förr, säger Per Bystedt.

Hur många mobiltelefoner som Neonode behöver sälja för att nå svarta siffror, vill dock inte Bystedt avslöja.

Förhoppningen står till N2 som kommer nästa år och eventuellt ska säljas parallellt med den nuvarande modellen.

– Formmässigt kommer N2 att överraska. Det ska synas att det är en Neonode, och vi kan ta ut svängarna, säger Per Bystedt.

Blir det en 3G-mobil?

– Vi tittar på det, säger Per Bystedt.

Neonodes första mobil, N1, är utvecklad i samarbete med Microsoft och byggd på Windows CE. Det operativsystem på vilket Window Mobile 5.0 är byggt. Men på grund av det unika med Neonodes patenterade ljusstrålestyrda optiska skärm (användargränssnittet Z-Force och inmatningstekniken Neno gör att det räcker med att svepa med fingret över skärmen) fick man välja bort Windows Mobile. Istället byggde man från grunden.

ANNONS

Att lansera nästa modell, N2, framgångsrikt i Sverige och i Västeuropa under 2006 kräver att det är en 3G-mobil. Neonode med sina begränsade ekonomiska resurser kommer rimligtvis att bygga N2 på samma grund. Att gå över till ett annat operativssystem skulle bli för dyrt.

Kan då Neonode bygga sin 3G-mobil på Windows CE?

– Svaret är ja. Det kräver dock en hel del anpassning och utveckling, det vill säga det vi har gjort i Windows Mobile redan, säger Peter Wissinger på Microsoft.

Med en lyckad 3G-mobil som tilltalar den unga publiken, kan Neonodes problem bli för stor efterfrågan.

– Om Neonode gör en bra 3G-telefon till vettigt pris är vi intresserade. Vi har inget mot någon leverantör, men när vi handlar globalt till alla nio 3-länderna brukar vi handla miljontals mobiler åt gången och det finns bara ett fåtal tillverkare som kan leverera det, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

Ambitionen är enligt Per Bystedt att den också ska fungera i wlan-nät. Det kan ske med en nyutvecklad modul eller via wlan-kort.

Bakom designen av N1 stod produktdesignbolaget No Picnic i Stockholm. De står enligt uppgifter till Realtid.se också bakom formgivningen av flera av Sony Ericsson mobiltelefoner, men det är inget som bolaget skyltar med.

No Picnics vd Sam Peters bekräftar motvilligt att de har uppdrag från Sony Ericsson.

ANNONS

Vad är det ni gör åt Sony Ericsson?

– Det är inget jag kan kommentera. Du får vända dig till Sony Ericsson, säger Sam Peters på telefon från deras nya Hongkongkontor.

Sony Ericsson har bidragit till No Picnics starka tillväxt, på kort tid har bolaget vuxit från 12 till 24 anställda, och enligt Sam Peters är över hälften av uppdragen inom konsumentelektronik.

På No Picnics hemsida visas inga Sony Ericsson-produkter upp, men dock två konceptuppdrag från Ericsson för tre till fyra år sedan. Dels en trådlös webbläsare med tryckkänslig skärm och dels en stationär internetradio. Ingen av dessa sattes i produktion.

Uppdragen för Sony Ericsson handlar om att skapa design i den tradition som stakats ut. När No Picnic arbetar med Neonode ges utrymme för experiment. N2 kommer inte att se ut som N1. Det kan mer eller mindre vara ett resultat av idéer som visat sig vara för djärva för Sony Ericsson.

–Vi har fått fria händer, säger Sam Peters.

Det är samma team hos No Picnic som formger N2:an, men teamet har förstärkts med några ytterligare personer.

Men Neonods framtid hänger inte enbart på den kommande modellen. I början av oktober kunde Marcus Bäcklund, då avgående vd och nu knuten till Neonode på konsultbasis, berätta att ”en mycket stor global aktör räddar bolaget”.

ANNONS

–Att säga ”räddar” tycker jag var att ta i, säger Per Bystedt.

Är det ett telekombolag?

–Det får vi inte berätta, säger Per Bystedt.

Är det inte en mobiltelefontillverkare det rör sig om, kan det handla om till exempel en tillverkare av spelkonsoler som vill utnyttja tekniken för att möjliggöra smidigare och snabbare kommandon.

Licensarvodet från avtalet med hemliga partnern har redan betalts ut till Neonode. Förutom det kommer Neonode att få en viss summa för varje såld enhet.

Neonode är resultatet av grundaren Magnus Goertz satsning för fyra år sedan. Han sålde sitt bolag Brace till Pål Krügers A Brand New World och cashade hem 50 miljoner kronor. Per Bystedt uppskattar att Neonodes ägare satsat drygt 20 miljoner i bolaget de senaste två åren. Hur mycket Magnus Goertz plöjt in i Neonodes första bolag, som nu heter Ngra 4, är oklart. Nu håller Ngra 4 på att avvecklas – utan konkurs lovar Bystedt.

Förra året nådde Neonode en omsättning på 2 miljoner kronor, det gav en förlust på 8 miljoner kronor.

Försäljningen i år har mestadels gått via Neonodes hemsida och återförsäljaren Aircall. Sedan 2002 fanns en intresselista på 18.000 privatpersoner som ville köpa mobilen, men förseningarna gjorde att Neonode inte kunde leverera.

ANNONS

I december förra året gick Neonode ut med att man kontrakterat svenska Note för tillverkningen av mobilen. Ett avtal som sas kunna vara värt 200 miljoner kronor för Note. Men det var mer ett ramavtal och för att komma upp i den summan skulle Neonode ha behövt kommit upp i volym på mellan 60.000 och 90.000 enheter. Dit når inte Neonode i år.

–Hittills i år har vi tillverkat drygt 10.000 enheter, och det vi producerat har vi tagit i små steg, säger Per Bystedt.

Av försäljningen har hstörsta delen gått till Ryssland.

Det är butikskedjan VT Com, som tidigare i år la en order på 5.000 mobiler för 16 miljoner kronor, som står för den ryska försäljningen.

Dörröppnare in på den ryska marknaden är den svenske världsmästaren i brottning Ara Abrahamian. Han tog också silver i OS-medalj i OS i Aten 2004 (84-kilosklassen).

–Han är vår man och partner på den ryska marknaden. När vi träffar VT Com är Ara med, säger Per Bystedt.

Att Ara Abrahamian tror på bolaget står klart när man ser att han investerat i bolaget. Han äger drygt fyra procent av aktierna i Neonode.

Vid den senaste emissionen gjorde Neonode i våras, värderades bolaget till 75 miljoner kronor. Då ökade Per Bystedt sitt engagemang i bolaget.

ANNONS

–Jag har investerat 10 miljoner i bolaget och lånat ut ytterligare 5 miljoner, säger Per Bystedt.

Han äger via sitt Luxemburgregistrerade bolag Iwo Jima Sarl 21,5 procent av bolaget. 11,5 procent i akter samt ytterligare 10 procent när hans optioner inkluderas, och är därmed den störste ägaren i Neonode.

Varför heter bolaget Iwo Jima?

– Det hette så när jag tog över det. Det var ett stort ögonblick i avslutningen av Andra Världskriget så jag behöll namnet, även om jag inte är lika stor Amerikavän i dag, säger Per Bystedt.

Övriga storägare är grundaren Magnus Goertz, som via sitt bolag Rector AB, äger 19 procent. Mats Inge Lilja med bolaget Serwello AB, 12,5 procent och Thomas Eriksson med bolaget Wirelesstoys Sweden AB 12 procent. Designbolaget No Picnic och deras ledning äger cirka 3 procent sammanlagt. Samtliga andelar räknat inklusive utestående optioner.

Almi Företagspartner i Stockholm är en av få institionella finansiärer. Almi har omvandlat en del av sina lån till Neonode till optioner, som vid en konvertering motsvarar drygt 2,3 procent av aktiekapitalet.

– Normalt sett går inte Almi in som aktieägare. Det är inte brukligt, men vi har hjälpt Neonode en längre tid, säger Lars Mårdbrandt, informationsdirektör på Almi.

Det är ett ovanligt upplägg, det har endast skett i cirka tio fall totalt, varav fem i Stockholm.

ANNONS

–Optionerna är en del av ersättningen istället för ränta. Bolaget kan nå stora framgångar om det lyckas, säger Håkan Bonander på Almis Stockholmskontor.

Behöver ni göra någon ytterligare nyemission under nästa år?

– Det är inte uppenbart att vi behöver det för lanseringen av N2, man vi ska fatta ett beslut om det före jul, säger Per Bystedt.

Han lovar att det 30 man starka Neonode kommer att fortsätta växa.

– Nästa år kommer vi att gå på fler marknader. Det är lätt att byta alfabet och språk i Neonodes mobiler, säger Per Bystedt och exemplifierar med arabiska…

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS