Realtid

Nasa väljer odlat protein från Göteborg

Kristina Karlsson, Head of R&D på Mycorena.
"Att bli erkänd av Nasa som en av vinnarna är därför en otrolig bekräftelse både av vår tekniks resurseffektivitet och av mykoproteinets enastående potential som ingrediens i matprodukte"r, säger Kristina Karlsson, Head of R&D på Mycorena,
Anders Frick
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Det fiberrika mykoproteinet Promyc från Mycorena i Göteborg har utsetts till vinnare i Nasas och Canadians Space Agencys tävling Deep Space Food Challenge. Enligt bolaget påskyndar vinsten licenseringsmodellen och möjliggör en snabbare tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deep Space Food Challenge är en tävling som letar efter nya teknologier som kräver minimala insatser men maximerar säker och näringsrik mat för långa uppdrag. En av tre internationella vinnare, som nu går vidare till den tredje fasen, blev svenska Mycorena, som utvecklar ett veganskt svampprotein vid namn Promyc.

– De hårda förhållandena som råder under rymdresor ställer höga krav på tekniken men även på matprodukterna, speciellt när det gäller livsmedelssäkerhet och näringsinnehåll. Matens förmåga att skapa en känsla av trygghet är också viktig. Att bli erkänd av Nasa som en av vinnarna är därför en otrolig bekräftelse både av vår tekniks resurseffektivitet och av mykoproteinets enastående potential som ingrediens i matprodukter, säger Kristina Karlsson, Head of R&D på Mycorena, till Realtid.

Mycorenas teknologi använder mycelium i ett slutet ekosystem för att ”brygga” protein i en utsläppsneutral jäsningsprocess. Koldioxiden som frigörs när proteinet växer, tas upp av mikroorganismer i en annan del av systemet och kvarvarande vätska återanvänds som näringskälla till mikroorganismerna vilket skapar ett slutet ekosystem. Mikroorganismerna kan vidare användas som energikälla till myceliumet.

– Andra rymdorganisationer har redan visat intresse för teknologin som vi har presenterat, vilket påskyndar licenseringsmodellen för oss och möjliggör en snabb tillväxt. Detta manifesterar återigen Sverige som navet för teknologisk innovation, säger Emma Knutsson, marknadschef på Mycorena, till Realtid.

För ett år sedan tog bolaget in 240 miljoner kronor – pengar som ska gå till att bygga en storskalig produktionsanläggning i Falkenberg. Nyligen stängdes ytterligare en kapitalresningsrunda, men Mycorena är fortfarande på jakt efter pengar.

– Länder som Förenade Arabemiraten, Japan, Maldiverna och Sverige är bara några av de marknader som letar efter självförsörjande livsmedelsystem på grund av begränsade naturresurser eller politiska osäkerheter. Vår produktion är oberoende av klimat, väder och geografiska förhållanden. Det stora trycket av att skapa nya matsystem skapar en mångmiljardmarknad för nya proteinkällor och förespås växa snabbast, säger Emma Knutsson.

Se Realtids intervju med Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena, på investeringsevenemanget GoWest tidigare i våras:

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS