Molnet tar över – men riskerna ökar: ”Världen går under”

Taggar i artikeln

IT Molntjänster Nordlo
molntjänstermolntjänster
Om en molntjänst går offline kan det få kaskadeffekter för hela samhället. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Svenska bolag har fördubblat sina investeringar i molntjänster. I takt med att tillväxten ökar, måste desto hårdare krav ställas på säkerheten.

Sarah Carlsson

I år väntas 24,6 miljarder kronor investeras i molntjänster i Sverige, vilket är en fördubbling på sex år.

2018 investerades 12,6 miljarder kronor.

”För bara några år sedan behövde vi ofta förklara vad molnbaserat är, medan kunderna i dag frågar om vilka molnbaserade tjänster som finns tillgängliga och är lämpliga för dem”,  säger Magnus Blomberg, CTO på it-bolaget Nordlo, i ett pressmeddelande.

Annons

Krävs ingen kunskap för beslut

Tidigare fanns färre valmöjligheter och besluten fattades av it-chefer som behövde köpa långa licenser eller ramavtal, förklarar Blomberg.

Idag erbjuder it-bolagen anpassade tjänster som möter den faktiska efterfrågan. Ökad transparens och prenumerationsbaserade avtal har även gjort att chefer som saknar it-kunskap kan ta beslut. 

Enligt Novlo kommer tillväxten av molnbaserade tjänster att fortsätta öka, i takt med att företagen efterfrågar mer flexibilitet och snabbhet. 

Annons

”Framtidens teknik finns i de publika molntjänsterna och de kommer på sikt ersätta företagens egna applikationstjänster och databasplattformar. Kanske kommer även delar av verksamheten att läggas i molnet”, säger Blomberg.

Kan leda till ökad sårbarhet

Samtidigt märks en ökande trend av cyberattacker, där molntjänster pekas ut som mål för skadliga aktörer.

Under årets första halvår har 440 miljoner sådana incidenter inträffat.

Annons

Därför är det inte helt riskfritt att förlita sig på molntjänster. Om exempelvis ett stort datacenter går offline kan det få omfattande konsekvenser – inte bara för en enskild tjänst utan för stora delar av samhället, skriver Svenska Yle.

Krävs bara lite kod

I juli orsakade en misslyckad uppdatering hos säkerhetsföretaget Crowdstrike enorma it-problem världen över.

Flygplan stoppades från att lyfta, betalsystem låg nere och trafikbolag och fängelser stördes.

”Många tror att när världen går under kommer det att vara AI som tar över något slags kärnkraftverk och stänger av elektriciteten. I verkligheten är det mer troligt att det handlar om en liten bit kod i en misslyckad uppdatering som orsakar en kaskadreaktion i molnsystem som är beroende av varandra”, säger cybersäkerhetsforskaren Costin Raiu till CNN.

Läs mer:
Cyberattacker mot finanssektorn ökar: ”Företagen är rädda”. Realtid

Annons