Realtid

Misstänkt penningtvätt i Swedbank

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 20 feb. 2019Publicerad: 20 feb. 2019

Misstänkt penningtvätt i Swedbank, Tyskland stänger inte Huawei ute och Barack Obama till Stockholm – det är några av rubrikerna i onsdagens morgonsvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Misstänkt penningtvätt i Swedbank
EKOBROTT: Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium. Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Detta trots att Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, försäkrat att hennes bank inte varit inblandad i den stora penningtvättshärva som rullats upp i Estland.
Uppdrag granskning och SVT Nyheter har under fem månader haft tillgång till en stor mängd hemliga dokument som visar skandalomsusade Danske Banks affärer med en av Sveriges största banker, Swedbank.
Det rör sig om ett stort antal transaktioner mellan bankernas kunder under åren 2007 till 2015
– Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige till SVT.

Tyskland stänger inte Huawei ute
TELEKOM: Tyskland ser ut att gå emot USA:s vilja och inte stänga kinesiska Huawei ute från bygget av ny infrastruktur för 5G i landet. Det är vad landets myndigheter lutar åt, enligt Wall Street Journal.
Inrikesdepartementet BMI vill i stället anpassa telenätverket för att förbereda det för en ny typ av hot, säger talesperson till CNBC.

Japans export minskade oväntat mycket
KONJUNKTUR: Den japanska exporten minskade med 8,4 procent i januari jämfört med samma månad året före.
Analytiker hade förväntat sig en nedgång med 5,5 procent, enligt Reuters prognosenkät.
Importen minskade samtidigt med 0,6 procent, väntat var en nedgång med 2,8 procent.

Barack Obama till Stockholm
EVENT: Den förre amerikanske presidenten ska tala på techkonferensen Brilliant Minds. Det rapporterar Breakit.
Brilliant Minds är Spotify-grundaren Daniel Eks och Aviciis tidigare manager Ash Pournouris exklusiva event för världens techelit. Arrangemanget pågår 13-15 juni..
Andra talare som är klara är Ariana Huffington, skådespelaren och aktivisten Forest Whitaker, designern Diane von Furstenberg samt Googles chefsingenjör Hartmut Neven.

Ökat press på de offentliga finanserna
FINANS: Högre skatter eller lägre utgifter krävs om kalkylen för de offentliga finanserna ska gå ihop framöver när befolkningen blir allt äldre. Det menar Konjunkturinstitutet.
– Den demografiska utvecklingen framöver och den åldrande befolkningen kommer att innebära en press på de offentliga finanserna, säger Johan Almenberg till Ekonomi Ekot, enhetschef på Konjunkturinstitutet, som i dag lämnar över årets hållbarhetsrapport för de offentliga finanserna till regeringen.
– Det vi kan konstatera att dagens nivå på det offentliga åtagandet och dagens skatter kommer nätt och jämnt att borga för hållbarheten i de offentliga finanserna på längre sikt,säger Johan Almenberg.

Aktiespararna allt yngre
BÖRS: Vid utgången av 2018 ägde drygt 1,8 miljoner svenska privatpersoner aktier i svenska aktiebolag – och av dessa är nu en allt större andel yngre personer, visar värdepapperscentralen Euroclear Swedens andra årliga kartläggning.
Den historiskt största gruppen, personer mellan 61 och 70 år, har minskat från 21,4 till 17 procent under en femårsperiod – medan de mellan 21 och 30 år gått från 7 till närmare 11 procent.
Orsaken till själva fenomenet i sig, det vill säga att unga nu intresserar sig allt mer för aktiesparande överhuvudtaget, har att göra med ett allt större behov av frihet och oberoende, tror Tove Zander, vd på förbundet Unga aktiesparare, nämner om begreppet ”fuck off-kapital”.
– Det innebär att man sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna säga ”fuck off” till sin arbetsgivare utan att ha ett nytt jobb på gång. En frihet som jag tror att unga speciellt har ett större behov av i dag, säger Zander till Svenska Dagbladet.

Krisläge i Labour
POLITIK: I Storbritannien är det krisläge i oppositionspartiet Labour efter måndagens avhopp från partiet i parlamentet.
Det varnas för fler avhopp inom kort om inte partiledningen börjar lyssna på den kritik som förts fram.
Under måndagen hoppade sju Labourledamöter i underhuset av partiet och bildade en oberoende grupp, men missnöjet med ledaren Jeremy Corbyn är mer utbrett än så i partiet.
Den vice partiledaren Tom Watson varnade i går vänsterfalangen, som Corbyn tillhör, att fler avhopp kommer följa om inte partiet börjar lyssna på kritiken. Det rapporterar Sveriges Radio.
Labour har under de senaste månaderna uppmanat regeringen att utlysa nyval för att reda ut brexitkaoset, men nu får Labourledningen i stället fokusera på att reda ut kaoset i det egna partiet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS