Realtid

Miljoner i böter för brister i Stockholms skolplattform

Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 30 sep. 2022Publicerad: 30 sep. 2022

4 miljoner kronor i sanktionsavgift är vad Stockholms stad ska betala på grund av säkerhetsbrister i Skolplattformen. Det slår nu Kammarrätten fast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skolplattformen i Stockholms stad har varit i blåsväder vid många tillfällen, och Integritetsskyddsmyndigheten har lyft fram allvarliga överträdelser med hänvisning till GDPR. Det handlar bland annat om ett tillfälle under 2019 då personnummer och omdömen för elever gick att ta del av via internet, genom en läcka i delsystemet Elevdokumentationen. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Fallet har redan tidigare prövats i förvaltningsrätten, och där beslutades sanktionsavgiften till 3 miljoner kronor – något som alltså överklagades. Kammarrätten i Stockholm höjer nu beloppet till 4 miljoner. I sammanhanget är bötesbeloppen dock småpengar, då totalkostnaden för Skolplattformen, utvecklad av Tietoevry, beräknas till ungefär en miljard kronor.

Även tidigare har Tietoevrys samarbete med staden kritiserats. För ett år sedan nytecknade Stockholms stad ett mångårigt avtal med Tietoevry om drift, förvaltning och vidareutveckling av stadens alla it-system. Trots att avtalet är värt 4 miljarder kronor under en möjlig 15-årsperiod, stod det klart att öppen källkod inte får användas utan explicit godkännande – något som fick it-entreprenören Christian Landgren, vd för it-konsultbolaget Iteam och grundaren av utmanaren ”Öppna skolplattformen”, att rasa. 

Tietoevry slog dock tillbaka efter anklagelserna i Realtid, och menar att bolaget bara följer de beslut som tas av uppdragsgivaren Stockholms stad.

Skolplattformen har uppgifter om ungefär 500 000 elever och andra personer i sina system. Christer Gardells bolag Cevian är storägare i Tietoevry.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]