Realtid

Mer pengar till myndigheter ska "strypa" den kriminella ekonomin

Elisabeth Svantesson. Foto: TT
Elisabeth Svantesson. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår en förstärkning på en kvarts miljard kronor till myndigheter som på olika sätt arbetar med att strypa den kriminella ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tio myndigheter som på olika sätt arbetar mot den kriminella ekonomin berörs av förstärkningen. Det handlar om myndigheter med ansvar för att ta in skatt, tull och obetalda skulder, regelefterlevnad på arbetsmarknaden, besluta om ersättningar och bidrag från välfärdssystemen, studiemedel och tillstånd inom vård och omsorg. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Den kriminella ekonomin måste strypas och det kräver en kraftsamling från hela samhället. Nu tar samhället ett ytterligare kliv framåt med över en kvarts miljard i ökade resurser till tio myndigheter, säger finansminister Elisabeth Svantesson, i en skriftlig kommentar.

De tillskott som föreslås kommer att gå till tre områden.

Skärpt säkerhet. Tullverket får ökade resurser för bland annat inköp av utrustning och utbildning för att tulltjänstemännen ska kunna bära vapen vid fler tillfällen än i dag.

Bättre informationsutbyte mellan myndigheter. Resurser tillförs också för att förbättra informationsutbytet mellan myndigheter så att de kan stoppa mer bidragsfusk än i dag.

Ökade kontroller. Skatteverket, Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg, Kronofogdemyndigheten och Arbetsmiljöverket får medel för fler utredare, stärkt tillsyn mot bidragsfusk, fler distansutmätningar och mer träffsäkra kontroller mot arbetslivskriminalitet.

Regeringen avser att överlämna dessa förslag till riksdagen i den kommande vårändringsbudgeten.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]