2020 öppnade Tommy Myllymäkis restaurang Aira på Djurgården i Stockholm och inom ett år blev Aira tilldelad sin första stjärna i Guide Michelin. Och nu har det blivit en stjärna till.
Stjärna nummer två till Myllymäki
Mest läst i kategorin
Stjärna nummer två delades ut under måndagskvällens nordiska Michelin Guide Ceremony 2023 i Åbo Det framgår av ett pressmeddelande.
– Hela teamet på Aira är otroligt upprymda och glada över våra två stjärnor! Det har verkligen varit en laginsats och väldigt mycket hårt arbete för att bli erkända som en av de ledande gastronomiska destinationerna i Stockholm. Vi ser fram emot att fortsätta den här resan mot ytterligare gastronomisk excellens. Det finns ju faktiskt en till stjärna att sikta mot, säger Tommy Myllymäki och Pi Le, kockar och delägare på Aira i en skriftlig kommentar.
På den andra sidan av Sverige, i väster, i Mölnlycke utanför Göteborg ligger Signum längst ute på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang. Köket levererar rätter fulla av djup och raffinemang. Den röda tråden är fisk och skaldjur. Idag tilldelades restaurangen sin första Michelin-stjärna och en dröm har fullbordats för krögaren Thomas Sjögren.
—Det har varit ännu ett fantastiskt fint år för denna spännande region. Den höga standard som finns inom matkulturen i dessa länder, kockarnas uppfinningsrikedom och ambition, restaurangdesignernas kreativitet och personalens förmåga och entusiasm på alla nivåer gör detta till en av världens mest inflytelserika regioner, säger Gwendal Poullennec, International Director, Michelin Guides.
Restaurang Jord i Linköping tilldelas en Michelin Grön Stjärna.
Med sina Special Awards sätter Michelin Guide ljuset på talangfulla proffs på Michelin-rekommenderade restauranger som höjer den gastronomiska upplevelsen till en högre nivå.
Emma Ziemann från restaurang Äng (en Michelin-stjärna) på Västkusten vid Ästad Vingård i Tvååker i Varberg, vinner en Michelin Sommelier Award.
I Danmark fick Koan i Köpenhamn med koreanskt inspirerade rätter två stjärnor. Michelin Guides inspektörer tvekade inte att placera denna restaurang direkt i Guiden med två stjärnor. En stjärna gick till Villa Vest i Lönstrup, Domæne i Herning och Grand Royal i Vejle.
I Norge fick fem restauranger i Oslo en stjärna: À L’aise, Mon Oncle, Stallen, Sabi Omakase Oslo, Savage, samt i Stavanger restaurang K2, som också fick en grön stjärna. I Borgå på Finlands sydkust tilldelades restaurang Vår en stjärna, liksom en grön stjärna. I Grindavík nära den världsberömda Blå lagunen på Island tilldelades restaurangen Moss en Michelin-stjärna för dem som söker en minnesvärd upplevelse.