Realtid

Påskbuffé med sting

Påskbuffé med sting
Foto (matbilder): Jens Linder
Jens Linder
Uppdaterad: 02 apr. 2023Publicerad: 02 apr. 2023

Slit inte ont i köket under årets gulaste helg, hjälps i stället åt och skapa en härlig buffé.

ANNONS
ANNONS

När påsken äntligen infinner sig börjar tillvaron kännas ljusare, tycker jag. Är inte luften lite klarare, är inte himlen lite mer klarblå? Nu ska vi väl slippa fler bakslag med snö och ruskigheter, hoppas jag.

Påsken är också en kul mathelg där man gör lite som man vill. Visst är det brukligt med ägg, kyckling och ofta lax, men det finns inga måsten. Ett sätt är att duka upp buffé och låta alla bidra och hjälpa till. Recepten idag är gjorda för fyra personer, med rätterna räcker till några fler än så, särskilt om man adderar bröd, smör och sallad. Kanske lägger man också till lite rökt lax, sill, chark, ost eller vad man har lust med.

Alla recepten går också att dubbla eller trippla. Opretentiöst och jovialiskt ska det vara, eller hur?

Ägg- och räkröra
På fem minuter gör man en delikat och krämig röra som var och en får bre på nyrostat bröd. Ju bättre räkor man köper, desto godare mackor förstås. Om äggen är kokta så att gulan bara precis stelnat, då blir salladen extra saftig. På toppen hade jag på en kryddblandning jag precis fått upp ögonen för: Fredchill chili och rostad vitlök, en ny bra producent från Åland. Ett annat gott alternativ är klassikern Tony Chachere’s Creole seasoning. Båda har den där fina kombinationen av rostad vitlök och chili. Får man tag på rostad vitlök och bra torkade chiliflakes, kan man göra sin egen blandning.

4 portioner
125 g skalade räkor
2 kokta ägg
1 dl majonnäs
1 tsk finriven pepparrot
1 tsk stark senap – dijon-, engelsk eller grovkornig
Kryddblandning av vitlök och chili att strö över

1. Låt räkorna rinna av ordentligt i en sil. Grovhacka dem. Hacka äggen eller skär dem på två ledder i en äggskärare.
2. Blanda räkor, ägg, majonnäs, pepparrot och senap i en bunke. Låt stå en halvtimme i kylen.
3. Lägg upp i en vacker skål och strö över kryddblandningen. Servera gärna rostat bröd och smör till.

Såsig påskkyckling
Kyckling måste inte till varje pris vara knaprig. Här en bufférätt som tar en annan väg: benen är mjukkokta och saftiga och täcks med en rosaskimrande sås med diskret chilihetta.

4 portioner
1,1 kg kycklingben
½ msk salt

ANNONS

Sås:
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 msk milt paprikapulver
1 msk pressad citron
1–2 tsk japansk soja
1 krm–½ tsk röd hot sauce

Redning:
2 msk maizena + 3 msk vatten

Topping:
1 msk finhackad gräslök
2 msk grovhackade pistaschnötter

1. Salta kycklingbenen runtom.
2. Koka upp en liter vatten i en kastrull. Lägg i kycklingbenen och fyll på mer vatten om det inte täcker.
3. Sänk värmen till medelstark och låt sjuda under lock i 25 minuter, tills köttet precis blivit genomlagat. Ta upp ett ben och skär i det för att kontrollera. Plocka upp benen och låt dem vila på ett fat så länge, men behåll kokspadet i kastrullen.
4. Häll ner alla såsingredienserna i kastrullen med spadet. Låt nu sjuda rätt kraftigt utan lock i cirka 15 minuter, tills det hela börjar likna och smaka som sås. Dra av kastrullen från värmen.
5. Blanda vatten och maizena och vispa ner redningen i såsen. Värm upp i cirka två minuter tills såsen tjocknar. Dra av från värmen. Smaka av med salt, soja och citron.
6. Precis innan servering: Värm kycklingbenen i mikron eller i ugn på 200 grader (varmluft 180) i fem minuter. Lägg upp på fat och häll den varma såsen över. Strö över gräslök och pistaschnötter.

Brittisk potatiskaka
Det här är en knaprig historia, lite som ett mellanting mellan gratäng och råstekt potatis. Så härlig att sätta tänderna i. I en del versioner fräser man något paket bacon (strimlat) tillsammans med löken.

4 portioner
3 rödlökar
800 g fast potatis
1 msk smör + 1 msk matolja
125 g mellanlagrad hårdost, t ex cheddar eller svecia
1 tsk senapspulver
½ tsk salt
nymald svartpeppar

1. Skala och skiva lökarna. Skala och grovriv potatisen. Fräs löken i en rymlig panna i smör och olja i fem minuter.
2. I en rymlig bunke, blanda potatis, lök, ost och senapspulver. Salta och peppra. Blanda noga och fyll en ugnsfast form med blandningen.
3. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160). Grädda potatiskakan i cirka 1 timme. Den ska vara mjuk, men lite krispig på ytan. Servera på påskbuffén.

Dryckestips:
Nubbe är inte dumt till påsk. Jag tycker särskilt om Lysholm Linie Aquavit, O.P. Anderson (men har inte hunnit prova den nya björkvarianten) och Hallands fläder (även om hemmagjord flädernubbe är ännu godare).

ANNONS

Förra året råkade jag prova en brown ale till en buffé, och det kändes helt rätt. Försiktig beska och lite brödaktiga toner passar till det mesta. Jämtlands påskebrygd är fin, liksom Nils Oscars (de har också en bra alkoholfri variant) samt klassikern Newcastle.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS