Sommaren är kort. Långsam mat går bort. Blanda såsen snabbt och ta för dig. Solen skiner idag.
Jens Linder: Åtta hypersnabba såser till sommaren
Mest läst i kategorin
Text och bild: Jens Linder
På sommaren får matlagningen gärna gå undan tycker jag. Man måste ju få tid att bada, slappa, läsa, babbla och så mycket annat kul. Då kan snabba såser underlätta.
Ofta kanske man bara grillar lite kött, fisk och grönsaker, kokar lite färskpotatis och serverar med en sås. Många köper färdiga såser, det finns ju hundratals att välja på. Men handen på hjärtat, en hel del av matindustrins prestationer i denna genre lämnar en del övrigt att önska. Det finns pärlor, helt klart. Själv tycker jag mycket om srirachamajonnäs, Stubbs BBQ-sås, den kinesiska chilioljan Lao Gan Ma (finns än så länge mest på asiatiska matbutiker) och koreansk gochujangsås. Men för det mesta kan man själv snabbt blanda till en sås som överträffar köpevarianterna.
Här kommer tips på ett gäng hypersnabba såser för sommaren. Självklart kan ni själva utveckla dem och göra er egen version. Det här är enkla utgångspunkter, som blir goda trots högst fem minuter beredning (förutom adzika som tar 20 minuter). Och de passar till din mat, oavsett om du grillar blandade grönsaker, kokar sparris och bönor eller steker en bit biff eller lax.
Alla dessa såser kan ätas nylagade. Men samtliga (utom pebre) blir ännu godare om man förvarar dem kallt någon timme eller upp till ett dygn i förväg. Satserna räcker till 4–6 portioner.
Blåmögelsås
En rätt så mild kall sås. Välj den ost ni gillar, mina favoriter är Stilton, Hallands himmel och Bredsjö blå.
Blanda 3 dl smetana eller crème fraiche med 50 g grönmögelost och ½ tsk finriven vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.
White barbecuesås
Kall sås från Alabama till allt grillat.
Blanda ½ tsk lökpulver, ½ tsk nymald svartpeppar, ½ tsk salt, 1 tsk worcestershiresås, ½ tsk finriven vitlök, 1 msk finriven pepparrot, 1 tsk röd tabasco (eller liknande), ½ dl vitvinsvinäger, 1 msk pressad citron och 2 ½ dl majonnäs. Smaka av. Servera kall.
Pebre
Denna salsa, som är vanlig i Chile, bör lagas högst en timme innan den ska serveras.
Blanda 2 dl hackade mogna tomater, 2 dl finhackad rödlök, 2 msk finhackad vitlök, 2 msk finhackad salladslök, 2 msk finhackad mild grön chili och 3 dl finhackad färsk koriander, både blad och stjälkar (cirka 80 g), 2 msk olivolja, 1 msk rödvinsvinäger, 1 tsk salt och cirka 1 krm nymald svartpeppar. Smaka av. Servera kall.
Tarator
Kall krämig sås från Mellanöstern.
Blanda 1 msk finriven vitlök, ½ tsk salt, 2 dl vatten, 2 ½ dl tahini (sesampasta) och 1 dl pressad lime. Rör tills såsen bli slät och fin. Smaka av.
Adzika
Tomatsås från Georgien och andra länder i Kaukasus.
Blanda 800 g grovhackade färska tomater, 200 g grovhackad röd paprika, 3 msk röd grovhackad medelstark chili, 1 msk finhackad gul lök, 1 msk finhackad vitlök, 1 dl hackad persilja, 2 tsk malda korianderfrön, ½ tsk nymald svartpeppar ½ tsk salt. Mixa i mixer eller matberedare. Låt sjuda utan lock i fem minuter. Smaka av. Servera kall.
Getyoghurt
En riktigt snabbsås. Använd gärna en hantverksmässigt tillverkad getost. De brukar ha mer smak.
Blanda 100 g getost (utan kanter), 3 dl yoghurt, 1 tsk finhackad vitlök och 1 msk finhackad gräslök. Smaka av med salt.
Multikulti brown sauce
Den här mörka oljesåsen passar till allt från rostbiff till grillad fisk. Blanda 1 tsk dijonsenap, 1 tsk worcestershiresås, 1 tsk japansk soja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 msk olivolja, 3 msk matolja och 1 msk vatten. Smaka av. Servera sval.
Myntayoghurt
En sval sås som passar bra till det mesta, men kanske allra bäst till grillat lamm.
Blanda 5 dl tjock yoghurt (10 %), 2 tsk finhackad vitlök, 1 msk torkad mynta, 1 msk tahini (sesampasta) och ½ tsk salt. Smaka av. Servera kall.