Realtid

Jens Linder är Realtids nya matskribent

Jens Linder
"Jag har haft tur att både lärt mig att laga mat av bra mentorer och lärt mig att skriva, framförallt av min pappa, som var journalist," säger Jens Linder, Realtids nya matskribent.
Realtid.se
Uppdaterad: 04 feb. 2022Publicerad: 04 feb. 2022

Jens Linder är Sveriges mest ansedda matskribent. Nu ska han inspirera Realtids läsare.

ANNONS
ANNONS

Jens Linder är kock och journalist som länge skrivit i bland annat Dagens Nyheter. Han har även skrivit ett flertal kokböcker, exempelvis Långkok, Svamplycka (tillsammans med Pelle Holmberg) samt December och Semester (tillsammans med Johanna Westman), som fått priser vid både Årets Svenska Måltidslitteratur och Gourmand World Cookbook Awards.

Han är också en av författarna i Bonniers kokbok. År 2006 tilldelades han Tore Wretman-medaljen av Svenska Kockars Förening för ”berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur.

Alldeles nyss har han tillsammans med Tove Oskarsson Henckel startat mattidningen Gastronaut.

–Gastronaut är ett bookazine för alla som brinner lite extra för mat och dryck och vill göra smakliga upptäcktsfärder i tid, rum och tanke. Vi ger oss ut i ett kulinariskt universum där det finns mycket att utforska, säger Jens Linder.

Gastronaut kommer att publiceras fyra gånger om året. Första numret kom ut den 25 januari.

Från och med nästa torsdag kommer han dessutom varje vecka bjuda Realtids läsare på inspiration om mat, dryck, råvaror, produkter och kanske också lite resmål.

När bestämde du dig för att mat var din grej?
– Det har kommit stegvis, men efter att ha läst litteraturvetenskap och sånt på universitetet insåg jag att jag längtade tillbaks till restaurangköken. 

Varför har just du lyckas så bra med att vara matskribent? Att laga god mat är ju en sak, men att skriva om mat är ju något helt annat.
– Jag har haft tur att både lärt mig att laga mat av bra mentorer och lärt mig att skriva, framförallt av min pappa, som var journalist.

ANNONS

”Ett bra krogbesök ska vara uppsluppet, babbligt och lössläppt.”

Vad kommer du att bjuda Realtids läsare på?
– Det blir en mix av artiklar om råvaror (med recept), trender, dryckestips och funderingar om mat och krog. 

Vad är det värsta du vet när det kommer till typ av restaurang?
–Stela snobbiga ställen dit folk går till för att kunna berätta att de varit där. Ett bra krogbesök ska vara uppsluppet, babbligt och lössläppt. 

Väldigt många av oss fastnar lätt i ex antal rätter, som man snurrar runt.  Vad är ditt bästa tips när det kommer till att våga testa något nytt?
– De kan ju läsa mina texter, haha. Nej men att verkligen prova något ur en bra kokbok, och första gången följa receptet. På så vis utökar man sin repertoar och kan sedan göra egna versioner av det man lärt. 

Vad är ditt favoritredskap i köket?
– En gammal svart gjutjärnsstekpanna som vårdas ömt.

Vad är din drivkraft?
– Jag gillar att ta reda på mer om mat och kultur, så nyfikenhet är nog det som driver mig. Sedan är det kul att berätta för läsarna om de senaste upptäckterna. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS