Realtid

Fullständig frukost på brittiskt vis

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 29 apr. 2023Publicerad: 29 apr. 2023

Denna artikel innehåller annonslänkar

ANNONS
ANNONS

Då och då slår vi till med en komplett engelsk frukost därhemma. Senast var det en av mina söner som skämde bort oss. Vilket lyx!

Jag har tyckt om full English breakfast, eller fry up som den också kallas, sedan jag var på språkresa i Cornwall som ung. Efter en sådan början på dagen står man sig ett bra tag. Det är också i mitt tycke det härligaste man kan goffa i sig dagen efter en fest. Ja, engelsk frukost slår det mesta. Det är annat än en croissant och kaffe, som på andra sidan kanalen. Och betydlig härligare än havregrynsgröt och andra nyttigheter. Så, fall till föga – unna dig en FEB någon gång ibland.

Upplev brittisk frukost på plats – hitta din resa till London via Airtours >>

Denna frukostsed kom till på 1800-talet. Historiker menar att den var en medelklassig vision av gamla lantliga frukostar med rötter ända till 1400-talet. Med tiden har olika landsändar på av de brittiska öarna utvecklat egna varianter. I Skottland lägger man inte sällan till haggis, i Midlands ofta oatcakes (ett slags salta havrekex), i Irland white pudding, sodabröd och boxty (en sorts råraka), i Wales adderas ofta Penclawdd cockle (lokala musslor) och algbröd.

Det finns förstås också många personliga skillnader. Somliga föredrar streaky bacon (den variant vi i Sverige är vana vid), andra kotlettbacon, som är magrare och lite mer som rökt skinka. Black pudding ratas av en del, älskas av andra. Tomatjuice tillhör egentligen amerikansk brunch mer, men är så oemotståndligt gott.

Foto: Jens Linder

Toast är viktigt. Det var en statussymbol i 1800-talets Storbritannien, eftersom man behövde ha en husa som tände spisen på morgonen och handrostade det moderna vita brödet för hand över lågorna. Vissa vill dock ha stekt bröd istället. Men jag tycker att det blir lite väl mycket stekt då

Upplev brittisk frukost på plats – hitta din resa till London via Airtours >>

ANNONS

Här en fusklista för FEB. Lägg till och dra ifrån efter eget skön.

  • Te och kaffe
  • Bacon, vanligt eller kotlettbacon
  • Korv, gärna brittisk
  • Äggröra, pocherade ägg eller steka ägg
  • Stekta tomater
  • Stekt svamp
  • Blackpudding, blodkorv eller blodpudding
  • Tomatketchup
  • Brown sauce (engelsk kryddig kall sås)
  • Tomatjuice, apelsinjuice eller äppelmust
  • Te och/eller kaffe
  • Rostat eller smörstekt bröd
  • Smör 

Foto: Jens Linder

Baked beans
Vita bönor i tomatsås är himla gott. Här får de en liten extra smaksättning bara.

4 portioner

1 burk bönor i tomatsås (cirka 400 g)
½ tsk råsocker
1 tsk tomatpuré
1 tsk maltvinäger eller äppelcidervinäger

1. Koka upp bönorna med såsen i en kastrull.
2. Tillsätt socker, vinäger och tomatpuré. Låt sjuda försiktigt ett par minuter.
3. Smaka av.

Äggröra
En fin och krämig äggröra där grädden sätts till både i början och slutet. Se upp så satt den inte blir för grynig. Den ska fortfarande vara krämig. Använd alltid bara ren grädde med hög fetthalt.

ANNONS

Fyra små portioner

6 ägg
2 äggulor
½ tsk salt
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
Eventuellt mer salt samt svartpeppar ur kvarn

1. Rör ihop ägg och äggulor. Tillsätt salt och hälften av grädden. Smält smöret i en kastrull på svag värme.
2. Häll i smeten och låt den tjockna långsamt under omrörning med en trägaffel. När smeten börjar bli tjock, tillsätt resten grädden. Låt tjockna någon minut till. Tag av från värmen och smaka av.

Bacon i ugn
Det är praktiskt att steka bacon i ugn. Då slipper man oset.  Vänd gärna remsorna efter halva tiden.

4 portioner

2 paket bacon (2 x 140 g)

1. Sätt ugnen på 210 grader (190 varmluft).
2. Lägg baconskivorna tätt på ett smörpapper i en långpanna.
3. När ugnen är varm ställ in långpanna och låt steka i 10–14 minuter tills baconskivorna fått fin gyllenbrun färg. Ta till vara på baconfettet, det är gott att steka annat i.

Grillade tomater
Stekta eller grillade tomater är ett måste på engelska frukosttallrikar. Jag valde grillning och la till lite örter.

ANNONS

Fyra små portioner

Fyra riktig goda tomater
Svartpeppar ur kvarn
2 msk finhackade örter som färsk persilja, gräslök och eller körvel
Salt

1. Skölj tomaterna och stick i varje med en gaffel.
2. Grilla dem på medelstark värme i en stekpanna i smör och olja i 3–4 minuter. De ska inte bli alltför mosiga. Krydda med svartpeppar och salt och örter.

Stekta champinjoner
I många versioner av FEB serveras stekt konserverad svamp. Men det duger inte i svampriket Sverige. Om det är off season rekommenderar jag odlad ostronskivling, som är en delikatess.

Fyra små portioner

½ liter färsk svamp, exempelvis ostronskivling
1 msk smör + 1 msk olivolja eller 2 msk baconfett
½ tsk rödvinsvinäger
2 tsk japansk soja
Salt

1. Skär svampen i mindre bitar.
2. Stek svampen långsamt på medelgod värme i stekpanna i cirka tio minuter under omrörning.
3. Ta av från värmen. Häll över vinäger och soja. Låt fräsa någon minut. Smaka av med salt.

Foto: Jens Linder

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS