Realtid

Friskt och frejdigt adventsgott 

Realtids matskribent Jens Linder tycker att det lätt kan bli för jämntjockt och jolmigt under förjulen. Här tipsar han om friskare tag med både chili och citrus. Foto (bakgrundsbild): Jens Linder
Realtids matskribent Jens Linder tycker att det lätt kan bli för jämntjockt och jolmigt under förjulen. Här tipsar han om friskare tag med både chili och citrus. Foto (bakgrundsbild): Jens Linder
Jens Linder
Uppdaterad: 01 dec. 2022Publicerad: 01 dec. 2022

Håll det enkelt, mysigt och lite mindre jolmigt, föreslår Jens Linder om adventsfiranden.

ANNONS
ANNONS

Att fira adventssöndagarna är en fin tradition som kan vara härlig opretentiös och småskalig. Man kan hålla det enkelt och få lite socialt ljus i tillvaron, utan att stå och slava i köket och bjuda in massvis med människor. Vill man ändå invitera in en massa folk, ber man helt enkelt dessa att bidra till bordet. Det är alltid kul med knytkalas.

Men så till själva maten. Ibland tycker jag att smakerna på advent blir väl jolmiga. Särskilt om man dricker översöt glögg till fikon, dadlar och pepparkakor.

Själv föredrar jag friskare tag under förjulen. Och kanske att man ser till så att inte allt på adventsbordet smakar kanel, nejlika och sådana murriga kryddor, så det inte blir så jämntjockt i gommen.

Så, varför inte satsa på lite mindre sockrig glögg? Kanske vit? Och så laga till en smula friskare munsbitar (som ställs fram jämte nötter, pepparkakor och lussebullar). Här familjens aningen torrare glögg och ett par förslag till lättlagade munsbitar.

Linders vita glögg
Glödgat vin som det hette förr i tiden, har gamla anor. Redan romarna värmde vin med kryddor, och under många århundraden var det vanligt att servera vin året om kryddat med kryddpeppar, muskot, nejlikor och annat, både här i Sverige och på kontinenten.

Detta recept blir 1 liter, cirka 12 portioner
1 liter torr riesling
½ dl råsocker
4 skivor färsk skalad ingefära
1 tsk kryddnejlikor
1 kanelstång
1 ekologisk apelsin i tunna halvmånar
1 ekologisk citron i tunna halvmånar

1. Värm vin, socker och kryddor utan att det kokar, i fyra–fem minuter. Dra av från värmen och lägg i citrusskivorna.
2. Häll upp tillbringare och låt stå två dygn.
3. Sila. Servera kall eller varm, med eller utan kryddor och citrusskivor.

Foto: Jens Linder

ANNONS

Gravlax och beta på råg
Gravlax blir också gott med annat än gravlaxsås. Här små munbitar som kan göras flera timmar i förväg och förvaras i kylen tills det är dags för adventsmys.

Blir 8 munsbitar
2 msk naturell färskost
1 gulbeta eller rödbeta
1–2 msk riven pepparrot
4 skivor danskt rågbröd
Smör att bre med
Cirka 200 g skivad gravlax
Dill att garnera med

1. Riv betan och pressa ur alla väska i handen. Lägg rivet i en bunke. Riv ner pepparrot och klicka ner färskosten. Blanda.
2. Bred bröden. Lägg på gravlaxskivorna. Skär mackorna itu – så du får åtta stycken. Klicka på betsalladen och garnera med en dillkvist. Servera.

Foto: Jens Linder

Potatisplättar med feta och apelsin
En svensk klassiker blir till adventsmumsighet är friskheter som feta och apelsin hamnar ovanpå. Exakt hur mycket vetemjöl som behövs är svårt att säga. Det beror på vilken potatissort som används. Man får prova sig fram. Plättarna kan stekas i förväg och värmas i ugn på 100 grader i tio minuter eller i mikro.

Plättarna:
600 g kokt potatis
1 dl finhackad persilja
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2–4 msk vetemjöl
2 ägg
2 msk gräddfil eller tjock yoghurt
1 msk smör + 1 msk matolja att steka i

Toppingen:
100 g smulad fetaost
Småbitar från en apelsin

1. Mosa potatisen i en bunke och tillsätt persilja, salt, bakpulver och vetemjöl. Blanda lite och tillsätt sedan ägg och gräddfil. Rör om noga.
2. Forma till åtta puckar med händerna och stek rundlarna i omgångar i smör och olja på medelgod värme tills plättarna blir fasta och genomvarma.
3. Toppa med apelsin och feta. Kan serveras ljumna eller rumstempererade.

ANNONS

Foto: Jens Linder

Majtes– och chiliägg
Låter det konstigt att kombinera chili och matjessill? Då får ni rucka på förförståelsen. Det blir kanongott kan jag intyga. Den söta sillen får ett lyft att chilins hetta. Och jag åt hälften av prov–äggen själv, kan jag avslöja.

Blir 8 ägghalvor

4 kokta ägg
2 matjessillfilé (cirka 100 g)
2 msk hackad grön mild eller medelstark chili
2 msk majonnäs
1 tsk pressad lime

1. Koka äggen. Lägg ner dem i kallt vatten och när det börjar koka, låt dem då sjuda i cirka 4 minuter. Spola äggen kalla, skala och dela dem. Lägg upp på ett serveringsfat.
2. Låt matjessillfiléerna rinna av noga, tärna den och blanda med majonnäs, chili och lime. Smaka av.
3. Dela ägghalvorna och klicka på majonnäsröran. Servera kylda.

Ps. Inför julen skulle jag rekommendera att göra åtminstone en egen inlagd sill, och jag kommer återkomma med recept. Annars har jag en klar favorit bland köpeburkar: Klädesholmen. Förutom att de har sin produktion i Sverige upprätthåller de, rätt så ensamma, en hög kvalitet och omsorg. Särskilt mycket älskar jag deras matjessill. Och ni vet väl att majtes och anjovis kan lagras minst ett år efter att en inköp. Smakerna blir rundare och mer harmoniska med tiden.

Pps. Norrbottens Destilleri Älgörtsglögg är en ny glöggfavorit med mångbottnade smaker och elegans. Priset är högt. Men gott hantverk ska få kosta. Ds

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]