Realtid

Bollar och plättar till de vårliga kalasen

Realtid.se
Uppdaterad: 13 maj 2022Publicerad: 13 maj 2022

Det är dags att småplocka och kalasa, menar Jens Linder, som bjuder på enkla munsbitar i solen.

ANNONS
ANNONS

Text och foto: Jens Linder

Den här artikeln innehåller annonslänkar

Försommaren är ofta späckad med kalas och mottagningar. Folk ska ta studenten eller gifta sig. Eller så ska det ordnas en liten fest på jobbet eller med släkt eller grannar.

Ge bort en upplevelse i present! Läs mer här! >> 

Oavsett skäl finns det behov av gott småplock. Jag brukar själv försöka hålla sådant enkelt. Det är avstressande att kunna förbereda i god tid. Man köper kanske hem sina favoritsostar, lite goda charkuterier och ett par sorters bröd. Som vanligt anser jag att man ska strunta i alla snobberier. Gillar man hushållsost, då kan man servera den i tärningar, bredvid brie, Brillat Savarin, stilton eller vad man nu gillar. Saltkött eller alspånsrökt svensk skinka kan samsas med jamón ibérico eller vad man vill. Huvudsaken får ju aldrig vara att försöka imponera på folk. Det viktiga är att alla trivs och får något gott i sig.

Hitta din semesterresa via Airtours >>

Här kommer två opretentiösa men smaskiga plockmatsrätter. Båda går att variera precis som man vill. Älskar man örter, öser man på med mer av sånt i ostsmeten. Gillar man skagensmet bättre än strimlad fläsk, byter man toppning på boxty–plättarna. Våga gör som ni själva vill! Ha ett fint kalas. Nästa vecka kommer fler småplockstips!

Hitta dina trädgårdsprodukter hos by Benson >>

ANNONS

Boxty på mandelpotatis

Dessa irländska potatisplättar, som brukar ingå i en Full Irish breakfast‚ bjuder jag ofta på. En version finns med i min senaste kokbok ”Äta ute”. Men jag ändrar receptet hela tiden. Den här gången gjorde jag dem hälften så stora och dubbelt så många och lagade dem av på mandelpotatis och filmjölk. Möjligen den godaste versionen hittills. Att byta ut de sedvanliga lingonen mot svarta vinbär var en hit, tyckte vi som åt upp godsakerna. Plättarna kan serveras varma eller ljumma och passar finfint på en buffé. Rökt tofu är ett bra vegetariskt alternativ till fläsket.

14–16 stycken

5–6 normalstora kokta mandelpotatisar
3 dl råriven mandelpotatis
2 dl vetemjöl (ca 120 g)
2 tsk salt
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 1⁄2 dl filmjölk (gärna lantfil)
1 msk matolja + 1 msk smör

Topping:
150 g rimmat fläsk i skivor
2 dl svarta vinbär + 1 msk strösocker

1. Koka 5–6 mandelpotatisar med skal. Låt dem svalna. Skala och mosa noga med en gaffel.
2. Skala den råa potatisen och riv den på rivjärnets grova sida. Lägg rivet i en handduk, snurra den till en boll och vrid sedan ur så mycket vätska som möjligt.
2. Häll mjöl, salt och bakpulver i en rymlig bunke. Rör ner både den rårivna och den kokta potatisen. Blanda noga. Rör till sist ner filmjölken.
3. I en annan bunke, rör bären med sockret någon minut. Stek fläsket i skivor på medelgod värme i en rymlig stekpanna. Ta upp och finstrimla.
4. I samma stekpanna (med fläskflottet kvar) tillsätt olja och smör. Forma degen till 14–16 små puckar och stek 3–4 minuter på medelstark värme på varje sida tills de boxtyplättarna får en vacker färg. Håll dem varma.
5. Toppa plättarna med det strimlade fläsket och de rörda bären. Servera.

Grekland i sommar? Hitta din resa här >>

ANNONS
ANNONS

Labneh med pumpakärnor

De här yoghurtbollarna från Mellanöstern kan man köpa färdiga, men de blir ännu godare om man göra dem själva och smaksätter dem med krämig gestost och annat gott. Beroende på vilken specifik ost man använder, kan man behöva öka mängden ost lite, och även justera sältan. De kan också läggas upp i sked. Pistaschnötter, gräslök är andra godare toppingar.

Cirka 16 stycken

1 kg tjock yoghurt (10–12%)
100 g krämig getost, exempelvis geko eller chèvre
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 tsk torkad mynta eller 1/2 tsk finhackad färsk
½ tsk finhackad vitlök
cirka 1 krm svartpeppar
1 dl pumpakärnor

Är ditt flyg försenat? Här kan du få hjälp >>

1. Lägg en silduk eller tunn kökshandduk i en sil och sätt i en bunke. Ös ner yoghurten och låt stå och rinna av i kylen i två dygn.
2. Skär bort skalet på osten om detta är hårt. Mosa osten med en gaffel. Finhacka vitlöken. Ta den nu mycket tjocka yoghurten och blanda med salt, svartpeppar, mynta, vitlök och ost. Blanda noga. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer ost, mer salt eller mer mynta.
3. Grovhacka pumpakärnor och pistaschnötter. Rulla till bollar och ställ på ett fat. Ställ in i kylen en timme strö över pumpakärnor.
4. Servera som aptitretare

Ge bort en upplevelse i present! Läs mer här! >> 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS