Lägg en sista hand vid maten genom att strö. Denna enkla finish gör maten vackrare och än mer aptitlig.
Allt blir roligare (och godare) med strössel
Mest läst i kategorin
Ibland missar man det uppenbara. Som att strö något gott över maten. Det är så enkelt och ändå lite försummat. Jo, på glass är vi vana vid att fördela strössel av olika slag – exempelvis nötter och godisbitar. Och så ströslas det väl en hel del brödtärningar, riven ost och örter över soppor. Men man kan strö så mycket oftare!
Ta exempelvis spett av fisk, kyckling eller kött som lagats på grillen. Om man lägger upp dem på ett serveringsfat och sedan strör över till exempel en blandning av fintärnad gurka, finhackad persilja och kapris, då blir det helt plötsligt en spännande och raffinerad rätt. Eller varför inte hacka tomatsalladen extra fint och strö över panerade och stekta bitar av fetaost eller grillad eldost? Det blir färggrant och vackert, och göra rätten frisk och kontrastrik.
En av mina specialiteter är att göra oblandade kalla såser, som remoulad, skarpsås och liknande. Man blandar basen – majonnäs och gräddfil salt, peppar, senap och kryddor, och fördelar i småskålar. Över detta sprider man fina tärningar av inlagda rödbetor, saltgurka, persilja, gräslök och kanske lite kokt potatis. Sedan får var och en blanda såsen precis innan den ska ätas. Det är anslående snyggt och grönsakerna förblir krispiga i såsen.
Alltså, låt detta tankefrö om att strö gro och ni ska upptäcka att strössel kan pigga upp många rätter. Idag visar jag det med en brinnande stark koreansk fiskrätt, en i grunden traditionell hamburgare och en fruktsallad på pomelo – som just nu har högsäsong.
Mulhoe & grönsaksströsssel
Den här rätten är variant av en härlig koreansk rå rätt: mulhoe, ett chilistarkt mellanting mellan nudelsoppa och sallad. Jag har lagat den i många år, men efter hand förvandlat den. Jag har tagit bort nudlarna och serverar numera antingen ångat rundkornigt ris till (om det ska vara en huvudrätt) eller inget alls (om rätten ska vara förrätt eller ingå i en buffé). Det är sällan jag blir så nöjd med en rätt som denna. Men så är jag också en galen i chili och rå fisk. Den som inte gillar rå fisk kan mikra fiskbitarna cirka två minuter på 2/3 effekt tills de blivit tillagade och i övrigt följa receptet. Koreansk chilipasta och chilipulver måste det vara i denna rätt. Dem finner man i asiatiska butiker och i många vanliga välsorterade mataffärer. Soju, koreanskt brännvin samt en asiatisk lättsam ljus lager rekommenderas till.
4 portioner
600 g miljögodkänd laxfilé eller tonfisk eller annan fast fisk
Sås:
1 1/2 msk finhackad vitlök
2 1/2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 1/2 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
1/2 msk strösocker
1/2 msk honung
1/2 msk salt
2 msk risvinäger
1 msk rostad sesamolja
3 dl iskallt vatten
1/2 tsk fisksås
Grönsaker:
1/2 dl tunnskivad salladslök
2 fintärnade tomater
3 finfinhackade medelstarka gröna chilifrukter
1 ½ dl fintärnad morot
2 msk rostade sesamfrön
1. Skär fisken i tärningar på cirka 1 1/2 centimeter. Ställ undan i kylen så länge.
2. Blanda alla ingredienser till såsen i en rymlig bunke. Rör om noga och låt stå fem minuter. Smaka av. Tillsätt mer vatten om såsen känns för stark.
3. Tärna grönsakerna fint. Blanda.
4. Ställ fram fyra (gärna kylda) skålar. Fördela fisktärningarna. Häll på sås. Strö över grönsaksströsslet. Strö över sesamfröna. Servera på en gång.
Strösselburgare
En enkel hamburgare blir annorlunda och extra pigg när den strösslas med en del av tillbehören. Till strösslet skulle jag särskilt rekommendera sivri, ett slag starka avlånga paprikor, eller milda chilifrukter – hur man nu vill se på det. De har fin knaprighet, lagom retande styrka kombinerat med en fruktig grundsmak. Ett lätt och mjukt rödvin är perfekt till burgaren, eller en ljus frisk lager, exempelvis från Mexiko.
Fyra portioner (åtta små burgare)
Burgarna:
800 nötfärs
nymald svartpeppar
cirka 1 tsk salt
8 små hamburgerbröd
cirka 1 dl majonnäs
Strössel:
1–2 gröna paprikor eller chilifrukter
2 gula lökar
2 msk fintärnad saltgurka
Extra tillbehör:
Exempelvis tomatketchup, senap, hot sauce
1. Fintärna paprika, lök och saltgurka. Blanda.
2. Blanda alla ingredienser till färsen snabbt (utan att färsen blir för kompakt). Forma till åtta rätt platta burgare.
3. Stek burgarna snabbt i smör. Hamburgarna bör vara åtminstone lite rosa i mitten. Låt dem vila några minuter.
4. Rosta hamburgerbröd om ni vill.
5. Montera. Bred underdelarna med majonnäs. Lägg på burgarna strö över strösslet. Sätt på överdelarna.
6. Ställ fram ketchup och senap eller såser av eget val. Servera på en gång.
Pomelosallad med pistaschströ och gojibär
Pomelon är en av de mildare citrusfrukterna man kan finna, så det passar att komplettera med lite smakrikt strössel. Många skyr denna gigantiska citrusfrukt för att den är lite krånglig att skala. Men prova, det är inte så svårt som ni tror. Gojibären kan bytas ut mot nästan vilka torkade bär eller frukter som helst.
4–6 portioner
1 pomelo
1 dl pistaschnötter
1 dl gojibär eller andra torkade bär
1. Skär bort skalet på grapefrukten med en vass kniv. Skär fruktköttet i småbitar (eller filea det).
2. Grovhacka pistaschnötterna.
3. Blanda pomelo, nötter och bär. Lägg upp en stor skål eller flera små. Vaniljglass är gott till.
Tips. Du missar väl inte att det är säsong för färska granatäpplen? Särskilt fina är de från Spanien. Se till att exemplaren ni väljer är färgrika och att skalet inte är insjunket. Skär i stora klyftor och rensa loss kärnorna. Servera som de är, i fruktsallad eller som tillbehör på glass.