Européer har det så bra att de inte inser hur illa det är ställt med kontinentens konkurrenskraft. Det menar finansmannen Jacob Wallenberg, som varnar för att Europas självbelåtenhet kan stå kontinenten dyrt.
Wallenberg: Européerna är för liknöjda för sitt eget bästa
Mest läst i kategorin
”Om alla säger att det är bra, ja då finns det ingen känsla av brådska och då blir det väldigt svårt att ändra”, säger Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor (börskurs Investor), till E24.
Siffrorna talar sitt tydliga språk.
Missa inte: Kompetens först – kravet inför Wallenbergs generationsbyte. Realtid
USA:s ekonomi har enligt Wallenberg vuxit sig 25 procent större än EU:s och Storbritanniens sammanlagda ekonomi under de senaste 15 åren.
”Vi kan konstatera att problemet har blivit större. För varje dag vi väntar med att göra något tror jag problemet blir större”, säger han.
Varnade i höstas
Särskilt oroande är Europas förhållningssätt till nya teknologier som artificiell intelligens, där kontinentens försiktighet riskerar att permanenta tappet gentemot USA.
”Europa har infört begränsningar. USA har infört mycket mindre begränsningar. Hela grunden för en ny teknologi är i USA framåtblickande. I Europa kontrollerande”, förklarar Wallenberg.
Missa inte: Wallenberg vill byta kronan mot euro. Dagens PS
Den svenska industrimannens varningar får medhåll av tidigare ECB-chefen Mario Draghi, som i höstas varnade för att Europa riskerar förlora konkurrenskraften mot både USA och Kina.
För reglerat
Wallenberg pekar också på en grundläggande kulturskillnad mellan kontinenterna.
”I USA jobbar man med incitament. I Europa jobbar vi med reglering”, säger han.
Läs även: Kvinnor välkomnas att leda Wallenbergsfären. Realtid
Denna skillnad i förhållningssätt riskerar enligt honom att kosta Europa dyrt i form av färre arbetstillfällen och lägre skatteintäkter till välfärdsstaten.
Måste acceptera risk
För att vända utvecklingen krävs enligt Wallenberg både en djupare kapitalmarknadsunion och bättre förutsättningar för entreprenörskap i tidiga faser.
Men framför allt måste Europa bli bättre på att acceptera risk som en naturlig del av näringslivsutvecklingen, framhåller han.
Den avgörande frågan är dock om kontinenten är redo att erkänna problemet.
”Europa saknar sjukdomsinsikt”, varnar Wallenberg.
Missa inte: Hemligheten bakom Nordens framgångsrika företag. Realtid