Både stater och företag blickar uppåt för att ta del av månens naturresurser. Det kan skada de vetenskapliga studierna, menar forskare.
Varnar för gruvor på månen: "Vilda västern just nu"


Mest läst i kategorin
Det pågår en ny kapplöpning om månen, över 50 år efter den förra.
Då var kampen mellan USA och Sovjetunionen att flyga den första människan till månen en del av kalla kriget, där amerikanen Neil Armstrong som bekant kom först 1969.
Missa inte: BP stryper fossilfritt: ”Överdrivet optimistiska”. Realtid
Den här gången är ännu fler aktörer med i matchen. Indien är ett av länderna som satsar hårt på rymdforskning, och regeringen – ledd av premiärminister Narendra Modi – ser det som ett prestigeprojekt, skriver Reuters.
Men kärlek till vetenskapen är inte det enda skälet till att intresset nu ökar. Det finns också stora pengar att tjäna på månen som är full av naturresurser, skriver Business Insider.
Kan skapa kärnfusion
Här finns exempelvis gott om sällsynta jordartsmetaller och mineraler, vilket redan är en viktig del av dagens geopolitiska konflikter på jorden, från Ukraina till Grönland.
På månen finns också helium-3, en mycket ovanlig och dyrbar naturresurs på jorden, som har lyfts fram som en potentiell energikälla i framtiden eftersom den kan skapa kärnfusion.
Länder som USA, Kina, Indien och många privata företag är därför mycket intresserade av att börja utvinna naturresurserna på månen. Men det kan komma till ett pris.

Klimatkrisen öppnar för ”guldrusch” på Grönland
Smältande isar öppnar för utvinning av Grönlands mineralrikedomar, skriver nu CNBC i bjärt kontrast till WSJ:s rapportering.
Senaste nytt
Varnar för mångruvor
Rymdstudier kräver finkalibrerade instrument som reagerar på varje ny situation. Detta får forskarna att varna för att gruvdrift på månen kan störa de vetenskapliga studierna.
Allra värst vore det att gräva efter vatten, enligt Martin Elvis som är astrofysiker på Smithsonian Astrophysical Observatory.
Läs även: Siktar mot rymden för världens största affär. Realtid
Enligt honom är rymden ungefär som Vilda västern just nu – många lycksökare vill vara först med att utvinna naturresurserna, men det saknas reglering som gör att olika intressen kan hamna i konflikt med varandra.
”Detta skulle kunna bli en enorm marknad, och saker händer väldigt snabbt nu”, säger han.

Därför vill Trump ta över Grönland: ”Skrämmande tanke”
Många spekulerar i Donald Trumps intresse för Grönland. Dansk säkerhetsexpert pekar ut den troligaste förklaringen.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.