Oron för vad Donald Trumps seger i USA-valet innebära för globala ekonomin stiger. Hans hårda linje riskerar att slå hårt mot världens handel.
Världens ekonomier höjer beredskapen: "Enorma effekter"
Mest läst i kategorin
Osäkerheten har satt press på centralbanker världen över, särskilt i Europa och Asien.
Enligt Bloomberg varnar Europeiska centralbankens (ECB) vice ordförande Luis de Guindos för att ”om USA inför tullar på 60 procent på varor från viktiga ekonomier som Kina, kommer effekterna på den globala handeln att bli enorma”.
Missa inte: Buffett chockar marknaden: ”Märklig sak att se”. Realtid
Flera ekonomer uttrycker farhågor för att Trumps politik kan driva upp inflationen i USA. Detta skulle i sin tur minska det monetära utrymmet för centralbanker att sänka räntorna, vilket påverkar länder som är beroende av amerikanska handelsflöden.
Analytiker från schweiziska investeringsbanken UBS menar att en starkare amerikansk tillväxt och ökad kinesisk konsumtion till följd av potentiella kinesiska stimulansåtgärder, kan hålla inflationen över centralbankernas måltal.
Läs även: Tuffare handelsklimat för Sverige med Trump. Realtid
Kan bli stora förlorare
Även i Asien rustar man sig.
I Japan och Indonesien har myndigheter höjt beredskapen för att skydda sina valutor. Enligt investeringsbanken Natixis Asia Pacifics ekonom Alicia Garcia-Herrero kan de förväntade tullarna göra det svårt för asiatiska centralbanker att sänka räntorna, samtidigt som USA:s marknadsaktörer kan gynnas.
”Ekonomier över hela Asien riskerar att bli de stora förlorarna”, säger hon.
I Europa har storbanken Goldman Sachs förutspått en ytterligare räntesänkning från ECB, detta för att möta en dämpad ekonomisk tillväxt som följd av Trumps politik. Den japanska finanskoncernen Nomura Holdings spår däremot endast en sänkning från Fed nästa år, jämfört med fyra före valet.
Missa inte: Bitcoin skjuter i höjden – investerare jublar över Trumpseger. Realtid
”Två huvudrisker”
Samtidigt varnar Sydkoreas finansminister Choi Sang-mok för att effekten av Trumps handelsagenda kan bli betydande på landets ekonomi.
Medan vissa länder har resurser att hantera dessa globala skakningar är andra, särskilt utvecklingsländer, mindre flexibla.
”Det är två huvudrisker vi ser. Det ena är att tullar och protektionism kan få negativa konsekvenser för tillväxt och inflation. Det andra är de växande budgetunderskotten som marknaden nu reagerar starkt på”, säger Guindos.
Läs även: Kristerssons ekonomi-oro efter Trumps seger. Dagens PS