Realtid

Var tredje svensk kan stängas ute från e-handeln

e-handeln
Företag utgår ofta från att deras kunder är unga, högutbildade och med god fysisk hälsa. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

En ny EU-lag tvingar företagen att göra sina digitala tjänster tillgängliga för alla. Omkring en tredjedel av befolkningen i arbetsför ålder har någon form av funktionsnedsättning – en enorm kundgrupp som riskerar att utestängas om inget görs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Företag utgår ofta från att deras kunder är unga, högutbildade, med god fysisk hälsa och teknikintresserade. Och det stämmer nästan aldrig”, säger Tobias Kheir-Buchmann, tillgänglighetsexpert på konsultbolaget Tretton 37, till Dagens Industri.

Den 28 juni 2025 börjar European Accessibility Act (EAA) gälla för alla företag med fler än tio anställda som säljer digitala tjänster inom EU.

Missa inte: Svenska jobb på spel – Temus tillväxt skakar näringslivet. Realtid

Lagen ska göra det lättare för personer med nedsatt syn, hörsel eller motorik att använda e-handel, streamingtjänster och banktjänster.

Empati med kunderna

Men istället för att se det som ett tvång borde företagen se de stora affärsmöjligheterna, menar experterna.

När en webbplats blir krånglig att använda väljer kunderna helt enkelt en annan leverantör.

Läs även: Sundsvalls hemliga vapen mot butiksdöden. Dagens PS

ANNONS

”Det handlar mer om att ha empati för sina kunder än att vara rädd för att göra fel. Fel kan man rätta till”, säger Kheir-Buchmann.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

”Funkar sällan”

Förutom fler kunder finns det ytterligare en morot: bättre synlighet på nätet. Google premierar nämligen webbplatser som är tillgängliga för alla.

Men företag som hoppas på en snabb lösning varnas. Joel Holmberg, medgrundare till Axessibility Lab som är specialiserat på digital tillgänglighet, avråder från enkla men kostsamma genvägar:

”De funkar sällan och gör ofta sajten mindre tillgänglig”, säger han.

I den offentliga sektorn, där liknande krav redan gäller, har tillgänglighetsarbetet gett goda resultat.

Missa inte: Billiga småköp – så vill Tiktok få dig att shoppa loss. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]