Realtid

”Vad centralbankerna säger just nu och vad de gör under 2024 är två helt olika saker”

Maria Landeborn, Danske Bank.
Maria Landeborn, Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Prissättningen på marknaden indikerar att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars – och det är något som även Danske Bank räknar med. Det uppger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Investment Strategy.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan utklassade Stockholmsbörsen både USA och Europa med en uppgång på 2,7 procent tack vare en stark utveckling för cykliska bolag och småbolag. Det är fortsatt förhoppningar om en mjuklandning och kommande räntesänkningar som driver marknaden. Det skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev under måndagen.

”Vi ser fortsatt positivt på amerikanska aktier och då särskilt på småbolag, som inte alls hängt med i årets börsuppgång. Om mjuklandningen blir verklighet under nästa år så väntas det framför allt gynna just småbolag som är lågt värderade och har missgynnats av höga räntor och svag riskaptit. Vi behåller därför en övervikt i USA med fokus på småbolag inför 2024”, skriver hon.

Den här veckan är det stort fokus på räntebesked. Fallande räntor har ju nyligen fått börserna att rusa, och marknaden förväntar sig att Fed lämnar styrräntan oförändrad. Istället kommer fokus att ligga på de uppdaterade ekonomiska prognoserna samt vad centralbanksordföranden Jerome Powell säger under presskonferensen i samband med beskedet.

”Högst troligt kommer Powell att fortsätta betona att räntan kan höjas igen om det bedöms vara nödvändigt, men förutsatt att han inte tydligt vänder sig emot den senaste tidens lättnad på marknaden så lär det inte förändra förväntningarna inför nästa år. Marknaden räknar iskallt med att vad centralbankerna säger just nu och vad de gör under 2024 är två helt olika saker. Prissättningen på marknaden indikerar att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars, vilket även är vad vi räknar med”, skriver Maria Landeborn.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]