Först kom knölpåken – sedan reträtten. Donald Trumps tullchock har lämnat efter sig skakade marknader och ett stukat förtroende för USA. Nu återstår ett 90-dagars rejs mot klockan.
USA:s omöjliga uppdrag – ett drama i 90 akter


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Efter att ha infört omfattande tullar drog Donald Trump tillbaka det mesta. Åtgärderna ses som en taktisk reträtt snarare än ett misslyckande.
- Trots tullpausen är marknaderna skakade och förtroendet för USA som handelspartner har tagit skada. Företag och konsumenter väntas agera mer försiktigt framöver.
- Vita huset vill förhandla fram 90 nya handelsavtal på 90 dagar, men experter varnar för att komplexiteten i dessa avtal gör målet nästintill omöjligt.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Donald Trump kallade det själv för ”befrielsedagen” när han den 2 april införde omfattande tullar mot omvärlden.
Men friheten blev kortvarig – efter en synnerligen turbulent vecka på världens marknader pausades på torsdagen de flesta av tullarna, dock med ett viktigt undantag: Kina.
Missa inte: Skräcken för Trump – vågar inte säga vad de tycker. Realtid
”Om vi tittar på den situationen som vi hade då precis före den här pausen. Då tvingas vi backa, jag skulle säga, minst 100 år för att hitta motsvarande tullar”, säger SEB:s (börskurs SEB) senioekonom Robert Bergqvist till Expressen.
Trump försöker rädda ansiktet
Vad som vid första anblick kan tolkas som en reträtt från Vita huset är i själva verket en förhandlingsstrategi med tydliga paralleller till hur gisslanförhandlare arbetar.
Det menar Lars-Johan Åge, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle.

Experten: Så påverkar börsraset din pension
USA:s handelstullar skapar kaos på börsen, men hur påverkar det egentligen det instabila läget på aktiemarknaden din pension?
”Han slår en knölpåk i huvudet och när det misslyckas är han inte rädd för att backa”, säger Åge till Dagens Nyheter.
Professorn beskriver Trumps agerande som ett försök att ”rädda ansiktet” efter att ha insett att hans maktposition inte är så absolut som han har velat ge sken av.
Senaste nytt
Skadan redan skedd
Nordnets (börskurs Nordnet) Frida Bratt varnar för konsekvenser som sträcker sig långt bortom de faktiska tullnivåerna.
”Det som man skulle behöva är att Trump helt skrotar det här, men det känns väldigt osannolikt även om han var tvungen att backa. Risken är att det redan har gjort skada tyvärr”, säger hon till Expressen.
Hon förutspår att både konsumenter och företag kommer bli mer försiktiga med investeringar framöver.
Läs även: Vita huset: ”Han vet vad han gör”. Dagens PS
90 avtal – på 90 dagar
Mitt i all tumult har Trumpadministrationen lanserat ett minst sagt ambitiöst mål – att förhandla fram 90 separata handelsavtal under de 90 dagar som tullpausen varar.
Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro försäkrar att detta är möjligt, men USA-experten Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap, är skeptisk.

Tvärvändningen – här är vinnarna när Trump backar
Det globala spelet är långt ifrån över.
”Det här är komplicerade saker. Det handlar inte bara om tullar utan också om icke-tullbaserade handelshinder”, förklarar han för Dagens Nyheter.
Förra gången som Trump var USA:s president tog det åtta månader att nå en överenskommelse med Sydkorea om fordon och stål. Handelsavtalet mellan USA, Mexiko och Kanada tog två år.
Påminner om Brexit
Parallellerna med Storbritanniens Brexit-process är slående, påpekar Dagens Nyheters Sigrid Melchior.
Både brexitörer och Trump fokuserar enligt henne på detaljer och misslyckas med att se helheten i komplexa ekonomiska relationer. De har en föreställning om att kunna plocka russinen ur kakan.
”Det är en felaktig föreställning att USA är den starkaste parten. Så är det inte; inom handelspolitiken spelar EU i samma liga som USA och Kina”, skriver Melchior.
Missa inte: Tullkrig blir valutakrig – byts svenska kronan mot euro redan 2026? E55
Fortsatt jojo på marknaden
För den globala ekonomin är skadan kanske redan skedd, trots att tullarna nu delvis har pausats.
”Du kan inte reparera den här skadan. Nu har USA tagit det här, som jag tycker, aggressiva handelspolitiska steget. Det fördyrar varor, det kommer förhindra flöden av varor och det kommer vara negativt för den ekonomiska tillväxten”, säger Bergqvist.
De närmaste 90 dagarna lär bli ett nervslitande förhandlingsdrama – där både ekonomisk logik och politiskt anseende hänger i luften.

Kärnvapnen kan avskräcka USA och Kina från krig
Harvardprofessor menar att ett regelrätt krig mellan de båda supermakterna inte är sannolikt i dag.