Efter flera års ekonomisk stagnation går Sveriges största exportmarknad till nyval i februari. Men experterna är oeniga om tyska valet verkligen kan vända utvecklingen för ”Europas sjuke man”.
Tyskt ödeval kan avgöra Sveriges exportframtid
Mest läst i kategorin
Enligt färska opinionsmätningar leder kristdemokratiska CDU/CSU med 32 procent. Partiet har nyligen öppnat för att reformera den omstridda skuldbromsen, som begränsar statlig upplåning till 0,35 procent av BNP – och som många ekonomer ser som ett hinder för nödvändiga investeringar.
Men vägen till reform är långt ifrån given. Höger- och vänsterpopulistiska partier kan tillsammans få tillräcklig makt i förbundsdagen för att blockera alla försök att lätta på skuldbromsen.
Missa inte: Kris när tyska babyboomers lämnar arbetsmarknaden. Realtid
”Min åsikt är att det förmodligen är 60 procents chans att det inte blir någon reform. Om det händer kommer vi att få fyra år till av stagnation”, säger Tomasz Wieladek, europeisk chefsekonom på kapitalförvaltaren T Rowe Price, till Dagens Industri.
”Tyska modellen är föråldrad”
Ett ännu större hot mot Tysklands ekonomi kan vara Kinas växande dominans inom traditionellt tyska industriområden.
En analys från centralbanken Bundesbank visar att Kinas globala marknadsandel i sektorer som är relevanta för tysk exportindustri ökade med över 4 procentenheter mellan 2011 och 2021.
”Jag tror att den tyska modellen är föråldrad. Den fungerar inte längre”, säger Wieladek.
Läs mer: Gaseldning rekordökar när tysk vindkraft sviker. Realtid
Berenbergs chefsekonom Holger Schmieding är mer optimistisk och pekar på att exporten till Kina väntas vända upp under 2024.
Om den nya regeringen dessutom sänker företagsskatten kan tysk ekonomi få ny fart från våren 2025, menar han.
Missa inte: Världsläget en perfekt storm för svenska bolag. Realtid