Med stigande energipriser och global överkapacitet på stål varslar Thyssenkrupp om omfattande nedskärningar. Frågan är om åtgärderna är tillräckliga för att rädda det krisande bolaget?
Tyska ståljättens kris – nedskärningar och miljardförluster
Mest läst i kategorin
Den tyska industribjässen Thyssenkrupp planerar att minska sin arbetsstyrka inom stålverksamheten med 40 procent under det kommande decenniet.
Beslutet är en del av ett omfattande omstruktureringsarbete för att hantera en global överkapacitet på stål och stigande energipriser, uppger Bloomberg.
Bolaget föreslår att 5 000 jobb ska bort genom uppsägningar, medan ytterligare 6 000 tjänster ska försvinna genom försäljningar eller outsourcing. Totalt syftar åtgärderna till att sänka personalutgifterna med i genomsnitt 10 procent över flera år.
Missa inte: Krisen för Kinas stålindustri kan få globala effekter. Realtid
Påverkade av Asiens överproduktion
Thyssenkrupp, som också tillverkar ubåtar och fordonskomponenter, förhandlar samtidigt med den tjeckiske miljardären Daniel Kretinskys EP Corporate Group om att öka dess ägande i stålverksamheten från 20 till 50 procent.
Stålenheten har för närvarande cirka 27 000 anställda, vilket motsvarar nästan en tredjedel av Thyssenkrupps totala personalstyrka på 98 000 stycken.
”Överkapacitet och ett ökande inflöde av billiga importer, särskilt från Asien, påverkar konkurrenskraften avsevärt”, säger företaget i ett uttalande.
Läs även: Tysk ståljätte kan stoppa sitt gröna miljardprojekt. Dagens PS
Politiska konsekvenser
Åtgärderna, som inkluderar nedläggning av två masugnar, förvärrar samtidigt det redan dystra läget för den tyska industrin. I förra veckan meddelade Ford Motor att tusentals jobb ska bort, och Volkswagen överväger fabriksstängningar.
Stålkrisen blir också en politisk fråga i områden som Duisburg, där Thyssenkrupps stålverk är en viktig arbetsgivare och det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland växer i opinionen.
Medan Thyssenkrupp försöker dra sig ur sina förlusttyngda verksamheter har bolaget tidigare framgångsrikt avyttrat sin hissdivision för motsvarande 200 miljarder kronor. Men företagets höga pensionskostnader och förluster inom ståldivisionen avskräcker fortsatt investerare, skriver Bloomberg.
Läs även: Europas motor hackar – så slår det mot Sverige. News55
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Så sköts din bokföring automatiskt med Fortnox
Byt till Fortnox för en bokföring uppdaterad i realtid, som gör företagslivet smartare.
Ta det cybersäkra före det cyberosäkra
Rusta ditt företag mot de senaste digitala hoten. Börja med att ladda ner vår checklista!