Tyskland befinner sig i en djup politisk kris efter att förbundskansler Olaf Scholz har avskedat finansministern Christian Lindner, ledaren för det liberala partiet FDP. Krisen kommer i sämsta tänkbara läge för EU.
Tysk regeringskris skakar EU: "Finns ingen tillit"
Mest läst i kategorin
Situationen eskalerade snabbt när samtliga ministrar från FDP hoppade av regeringen, vilket lämnar Olaf Scholz med en minoritetsregering tillsammans med De gröna.
”Den tyska regeringen har fallit”, förklarar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.
Den så kallade trafikljuskoalitionen, bestående av Socialdemokraterna, FDP och De gröna, har länge kämpat med inre spänningar.
Konflikterna har bland annat handlat om budgetunderskottet på motsvarande 697 miljarder kronor, där Socialdemokraterna och De gröna velat låna mer, medan FDP förespråkat besparingar och begränsningar i statliga subventioner.
Läs även: Tysklands förlorade decennium: ”Missat tåget.” Realtid
”Finns ingen tillit”
Scholz motiverade avskedet av Christian Lindner med att finansministern agerat i FDP:s intresse snarare än det allmännas bästa.
”Det finns ingen tillit för något framtida samarbete med Lindner”, sa Scholz på en presskonferens.
Krisen i Tyskland riskerar nu att sprida sig till EU, där flera medlemsländer redan tampas med instabilitet.
Frankrikes president Emmanuel Macron uttrycker oro över att både Frankrike och Tyskland nu har svaga regeringar. Det sätter hela EU i en utsatt position inför potentiella konflikter – inte minst med USA, där Donald Trump vunnit sin andra mandatperiod som president.
Missa inte: Europas motor hackar – så slår det mot Sverige. News55
Sämsta tänkbara läge
Enligt Dagens Nyheter har Trump visat lite intresse för Europa, vilket innebär att EU, med Tyskland i spetsen, behöver börja ta ett större ansvar för egna säkerhetsfrågor. Samtidigt är många EU-länder splittrade kring stödet till Ukraina, en fråga som ytterligare kompliceras av Trumps återkomst.
Enligt Wendick kunde tidpunkten för krisen knappast ha varit sämre.
Han påpekar att högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AfD) sannolikt kommer stärkas inför det nyval som kan hållas redan i mars, om Scholz förlorar den planerade förtroendeomröstningen i januari. AfD:s framfart i tysk politik oroar både nationellt och inom EU.
”Tysklands dilemma är Europas dilemma”, avslutar Wendick i en analys för SVT.
Läs även: Priset för en Trump-seger kan bli oerhört högt – för Tyskland. Dagens PS