Trots massiv utbyggnad av förnybar energi kämpar Tyskland med sjunkande elproduktion och ökande beroende av importerad el. Konsekvenserna märks i hela EU.
Tysk elproduktion rasar när det förnybara sviker
Mest läst i kategorin
Tysklands stora satsningar på förnybar energi som vind- och solkraft har inte gett önskat resultat. Landets elproduktion har istället sjunkit med nära 30 procent sedan 2017.
Samtidigt har Tyskland stängt sina kärnkraftverk och minskat kolkraften – beslut som lett till ökande beroende av importerad el från grannländer, ofta producerad med just kärnkraft.
Missa inte: Hela Tysklands ekonomi i fritt fall. Realtid
Enligt Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis, bidrar detta till större prisvariationer på elmarknaden.
”Tillfällena då alla länder har brist samtidigt blir fler, vilket skapar en huggsexa om den planerbara elen”, säger han till Affärsvärlden.
Svensk kritik
Situationen har också väckt kritik från grannländer som Sverige och Norge.
Den svenska energiministern Ebba Busch (KD) har kallat Tysklands politik ”problematisk”, och Norges energiminister Terje Aasland har uttryckt frustration över hur exporten av norsk vattenkraft påverkas negativt.
Samtidigt fortsätter Tyskland att satsa på att bygga ut sina förnybara energikällor. Men kritiker ifrågasätter om strategin är hållbar.
Läs även: Tyskland får skulden – och vinsten – för höga elpriser. Dagens PS
Överväger att flytta
Analytikern Svenolof Karlsson menar att Europas energipolitik riskerar att bli för dyr och ineffektiv.
Även företagen känner av konsekvenserna.
En undersökning från den tyska handelskammaren DIHK visar att 40 procent av tyska företag överväger att minska produktionen eller flytta verksamhet på grund av höga elpriser, skriver Affärsvärlden.
Läs även: Quick-fix för svensk el: ”Tyskland måste införa elprisområden”. News55