Med en ny geopolitisk verklighet där USA, Kina och Ryssland samverkar på oväntade sätt, har Xi Jinping stärkt sin position. Nu behöver han bara bida sin tid.
Trumps nya världsordning – en vinst för Xi?


Mest läst i kategorin
Efter att Donald Trump återvänt till Vita huset har hans ”America First”-politik omformat den globala maktbalansen – vilket gynnar Kinas president Xi Jinping, menar Bloomberg.
Medan USA:s tidigare administrationer betonade en regelbaserad världsordning, har Trump istället anammat en transaktionell politik som bättre passar Kinas långsiktiga ambitioner.
Missa inte: Sverige reagerar på Trumps tullar: ”Alla blir förlorare”. Realtid
Vid ett uppmärksammat möte i Anchorage 2021 beskrev USA:s dåvarande utrikesminister Antony Blinken Kina som ett hot mot den internationella ordningen – och anklagade landet för ekonomisk påtryckning och brott mot mänskliga rättigheter.
Kinas toppdiplomat Yang Jiechi avfärdade kritiken och påpekade att ”USA representerar inte världen”, samt betonade att Kina har sin egen ”kinesiska demokrati”.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Håller Moskva om ryggen
Fyra år senare har retoriken förändrats.
Trump har istället visat en vilja att samarbeta med både Kina och Ryssland, vilket syntes vid ett nyligt beslut i FN:s säkerhetsråd.
Läs även: Kina pumpar in en halv biljon i storbanker. Realtid
För första gången stod Kina, Ryssland och USA enade bakom en resolution om Ukraina – men utan att skuldbelägga Moskva.
Enligt Financial Times tolkar Peking detta som ett tecken på att den västerländska liberala världsordningen faller samman.
”Med Trump 2.0 kollapsar denna liberala internationella ordning”, säger Wang Dong, chef vid Pekings universitet.

Nya amerikanska tullar – Kina svarar direkt
Det amerikanska handelskriget får sin logiska fortsättning när Kina nu förklarar att man svarar genom att ta till ”alla nödvändiga åtgärder”.
Samtidigt har Trump hotat med omfattande tullar på kinesiska varor och krävt att Peking ska godkänna en försäljning av Tiktok samt hjälpa till att få slut på kriget i Ukraina.
Xi har dock lärt sig från handelskriget under Trumps första mandatperiod och avvaktar, väl medveten om att han en dag kan ersättas av en ny amerikansk president.
Senaste nytt
”De är bästa vänner”
Trumps relation med Ryssland innebär både möjligheter och risker för Kina.
En förbättrad relation mellan Washington och Moskva skulle kunna minska Rysslands ekonomiska beroende av Kina.
Missa inte: Utrikesminister: Kina kan vara Europas vän. Realtid
Men de flesta experter anser att Putin och Xi står för nära varandra för att USA ska kunna skapa en varaktig spricka mellan dem.
”Xi och Putin pratar hela tiden. De är bästa vänner”, säger Thomas Graham, tidigare rådgivare i Vita huset.

Aktien att köpa när Trump skakar världsordningen
Världsordningen skakar. Då finns det en svensk försvarsaktie som rusat med 30 procent på en vecka. Och aktien fortsätter stiga.
I slutändan är Trumps politik paradoxal.
Hans fokus på USA:s militära och ekonomiska makt kan kortsiktigt pressa Kina, men långsiktigt formar han en värld där Kinas syn på maktpolitik blir alltmer dominerande.
Medan Trump måste kämpa för att bli omvald 2028, kan Xi Jinping lugnt vänta – och forma framtiden i sin egen takt, menar Bloomberg.
Läs även: Borg om hotet mot världsekonomin: ”Blir Armageddon”. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.