Realtid

Trump – hotet som kan ena Europa

En bild på EU:s unionsflagga och en bild på Donald Trump
Under sin första mandatperiod beskrev Trump EU som en av USA:s "största fiender". (Foto: Michael Sohn/AP/TT/Alex Brandon/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 16 nov. 2024Publicerad: 17 nov. 2024

Donald Trump är snart tillbaka som USA:s president och för Europa innebär det en ny verklighet fylld av både hot och möjligheter, skriver Bloomberg i en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trumps isolationistiska agenda och ovilja att samarbeta med multilaterala organisationer sätter press på EU att enas och agera. Detta kan ses som inget mindre än ”en existentiell kris för EU,” skriver Bloomberg.

Under sin första mandatperiod beskrev Trump EU som en av USA:s ”största fiender”. Han föreslog drastiska åtgärder som högre tullar, minskat stöd till Nato och ett möjligt tillbakadragande av stöd till Ukraina.

Den här gången väntas Trump gå ännu längre än tidigare. Med stöd från en republikansk majoritet i kongressen och en administration fylld av MAGA-trogna, väntas han kunna föra en ännu hårdare linje.

Missa inte: IMF varnar: Europa halkar alltmer efter USA. Realtid

En möjlighet

Investmentbanken Goldman Sachs uppskattar att redan en tio procent högre tull på europeiska varor skulle kunna minska EU:s BNP med en procentenhet, där Tyskland drabbas hårdast. Dessutom riskerar Trumps närmande till Rysslands president Vladimir Putin att öka pressen på EU:s östra gräns, särskilt för Baltikum.

Men mitt i utmaningarna kan det enligt Bloomberg också finnas en möjlighet.

Som Mario Draghi, tidigare premiärminister i Italien, framhåller i en rapport behövs omfattande reformer för att stärka EU:s konkurrenskraft. Detta inkluderar investeringar i innovation, en bankunion och en mer enhetlig försvarsindustri.

ANNONS

Läs även: EU preppar för att klippa AI-navelsträng till USA. Dagens PS

Trump
Högerpopulistiska ledare som Ungerns Viktor Orbán och Italiens Giorgia Meloni kan underminera EU:s sammanhållning. (Foto: Rafiq Maqbool/Hassan Ammar /AP/TT)
ANNONS

Ett svagt Europa

Den kommande andra mandatperioden med Trump kan bli det som tvingar Europa att realisera dessa förändringar.

Europa står dock i en svagare position än tidigare. Tyskland genomgår en regeringskris och Frankrikes president Emmanuel Macron kämpar med sviktande stöd på hemmaplan. Samtidigt vinner högerpopulistiska ledare som Ungerns Viktor Orbán och Italiens Giorgia Meloni mark, vilket kan försvaga EU:s sammanhållning ytterligare.

Med Trump vid makten måste Europa bestämma sig: Kommer unionen att fortsätta undvika svåra beslut eller använda hotet som en katalysator för förändring?

För att stå starkt mot framtidens utmaningar krävs att EU enas bakom en gemensam strategi och stärker sin ställning på världsscenen, menar Bloomberg.

Läs även: Så påverkas din plånbok av Trumps seger: ”Svagare krona”. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid TV

Allt fler utlänningar på Stockholmsbörsen

17 nov. 2024
Spela klippet
Juridik

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024
ANNONS