Svenskarna räknar i år med att spendera i snitt nära 19 000 kronor på sommarsemestern – en ökning med 18 procent jämfört med förra året. Samma nivå som före pandemin.
Trots inflation – semestern snålar vi inte med
Mest läst i kategorin
En hel del, fyra av tio, känner av ökande levnadskostnader, till exempel för bränsle, el, livsmedel och räntor, och att det påverkar finansieringen av sommarens semester. Det visar sig bland annat i att vi i år i högre grad än tidigare finansierar semestern från många källor. I första hand är det lönen, men fler använder sig i år av sparade pengar som ökar i betydelse. Det är också en markant ökning av de som anger att semesterersättning och skatteåterbäring är med och finansierar semestern, jämfört med föregående år. Det framgår av en undersökning av Nordea och Kantar Sifo.
I år är svenskarna mer oroliga för osäkerheten i omvärlden än för vädret. Trots detta ses en stadig ökning av svenskarnas utlandssemestrar då en av fem (21 procent) planerar att resa utomlands på semestern jämfört med 5 procent i fjol. Det är dock fortfarande en majoritet, 66 procent som uppger att de tänker semestra i Sverige.
Semesterfirandet skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor. I Norra Sverige dominerar Sverigesemester – knappt en av tio planerar att åka utomlands, och semesterkassan är lägre än snittet, knappt 15 000 kronor. I Sydsverige och Stockholm är det en större andel, omkring en tredjedel, som semestrar utomlands och semesterbudgeten är större, drygt 23 000 kronor.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd bland allmänheten, 18-65 år, på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässiga webbpanel. Undersökningen är genomförd i Sverige under perioden 26 april – 11 maj 2022. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.