Realtid

Trendbrott efter brexit: Nu är svenskt investeringsfokus på Tyskland igen

"Före andra världskriget var Sverige fokuserat mot Tyskland. Efter andra världskriget fram till nu så har Sverige varit anglosaxiskt. Nu efter brexit går fokus tillbaka mot Tyskland igen", säger Anders Elgemyr, delägare på Carlsquare.
Copyright (c) 2018 Onur Akkurt/Shutterstock. No use without permission.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Antalet M&A-affärer som har gjorts mellan tyska och svenska bolag har ökat de tre senaste åren, och antalet landade på 74 under 2022. Enligt Anders Elgemyr på Calsquare är det inte helt oväntat mjukvarubolag och industribolag som röner störst intresse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Ja, 2022 blev ännu ett rekordår. Faktum är att det hade kunnat bli ännu fler, för vi får många fler förfrågningar om Tyskland än vad det finns bolag som är villiga att sälja, säger Anders Elgemyr till Realtid.

Framförallt är det brexit som ligger bakom skiftet från Storbritannien mot Tyskland.

– Före andra världskriget var Sverige fokuserat mot Tyskland. Efter andra världskriget fram till nu så har Sverige varit anglosaxiskt. Nu efter brexit går fokus tillbaka mot Tyskland igen, säger Anders Elgemyr.

Varför tror du att det har varit så?
– Svenskarna är väldigt intresserade av Tyskland men vet inte hur man beter sig, enkelt förklarat. Det finns inga databaser och det går inte att googla fram företagsuppgifter lika lätt som i Storbritannien. Man får heller sällan svar när man ringer, utan behöver åka dit och träffa företagen på plats. Det har vi gjort, och under 20 år har vi byggt upp en databas med 60.000 namn på allt från familjedrivna ”mittelstands” till enskilda entreprenörer, säger han.

Varför är intresset så stort för Tyskland?
– Vi är kulturellt väldigt lika. Faktum är att svenskarna är mer lika tyskarna än exempelvis danskar, norrmän och finnar. Dessutom är beslutsprocesserna ofta korta och Tyskland är även ett väldigt tryggt och säkert land att investera i, säger Anders Elgemyr.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS