Realtid

Tillväxt i brittisk ekonomi trots osäkerhet: "Väntar på klargöranden"

Storbritanniens finansminister Rachel Reeves håller tal. Hon är iklädd en vinröd kavaj, ljus blus och hon står vid ett podium och i bakgrunden syns Storbritanniens flagga på en stor bildskärm.
Storbritanniens finansminister, Rachel Reeves, ser tillväxt som regeringens huvudprioritet, men varnar för att förändringen inte kommer snabbt. (Foto: Jon Super/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 12 okt. 2024Publicerad: 12 okt. 2024

Brittisk ekonomi visar livstecken, men stagnation och budgetunderskott hotar regeringens ambitioner. Smärtsamma beslut väntar för att hantera problemen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiska ekonomin återgick till tillväxt under augusti månad, vilket har gett en viss optimism inför Labourregeringens kommande budget.

Enligt Office for National Statistics (ONS) växte Storbritanniens ekonomi med 0,2 procent under månaden, vilket markerar en uppgång efter två månader av stagnation. Uppgången drevs av en stark detaljhandel och återhämtning inom industriproduktionen, samt ökade investeringar inom byggsektorn, rapporterar Wall Street Journal.

Liz McKeown, chef för ekonomisk statistik vid ONS, kommenterade att ”alla huvudsektorer i ekonomin växte i augusti”, men betonade att ”den bredare bilden är en avmattad tillväxt under de senaste månaderna jämfört med årets första hälft”.

Missa inte: Förmögna britter hotar lämna landet: ”Varningsklockor”. Realtid

Slösar ingen tid

Denna mer återhållsamma tillväxt föranleder försiktiga bedömningar inför Labourregeringens första budget, som väntas innehålla både skattehöjningar och utgiftsminskningar.

Finansminister Rachel Reeves har understrukit att tillväxt är regeringens ”huvudprioritet”, men har också varnat för att förändringarna inte kommer över en natt.

”Vi slösar dock ingen tid med att leverera på löftet om förändring”, säger hon till CNBC.

ANNONS

En del av utmaningen för regeringen är att hantera ett uppskattat budgetunderskott på 22 miljarder pund, vilket kan innebära smärtsamma beslut om skattehöjningar och åtstramningar.

Företagen har även börjat visa försiktighet.

Ben Jones, ledande ekonom vid Confederation of British Industry, påpekar för BBC att ”många företag har bromsat investeringar och nyanställningar i väntan på klargöranden kring regeringens ekonomiska vision”.

Läs även: Storbritannien i utbildningskris: ”Grundläggande orättvisa”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS