Realtid

Swedbank om Ryssland: ”Dagens räntebetalningar blir ett första test”

Mattias Persson, Swedbank, Ryssland
"En betalningsinställelse från Ryssland skulle starta en våg av nya betalningsinställelser. Detta skulle troligen försvåra situationen även för ryska företag på bred front och skulle ytterligare öka riskerna för det ryska finansiella systemet och riskerna för den ryska ekonomin", säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

I dag ska Ryssland genomföra räntebetalningar på ca 117 miljoner USD, och det blir ett första test på om Ryssland kan betala eller kommer betala i rubel. Det säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryska rubeln har i stort sett kollapsat och börsen i Moskva är fortsatt stängd, samtidigt som värdet på börsen är högst osäkert. Ratingbolagen har nedgraderat Ryssland och marknaden bedömer att sannolikheten är 70 procent för en betalningsinställelse inom ett år. Det förklarar Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, för Realtid.

Ett första test blir idag, då Ryssland ska genomföra räntebetalningar på ca 117 miljoner USD. Frågan är om Ryssland alls kommer att betala, och i så fall om det sker i rubel? Det ryska finansministeriet skall ha gett order om att betala räntorna, men det är oklart i vilken valuta.

– Som jag har förstått det är det enligt kontrakten inte möjligt för obligationerna att ersätta dollarbetalningen mot rubeln, trots Putins dekret. Men det kan säkert uppstå en del frågetecken kring hur detta i så fall skall hanteras. Risken är stor att effekten blir det samma som en default oavsett vad, säger Mattias Persson till Realtid.

”Det blir den ryska befolkningen och den ryska ekonomin som kommer ta den fulla kostnaden och risken är Ryssland tappar årtionden av välstånd.”

Enligt honom så finns det en möjlighet att Ryssland klarar att göra betalningarna, givet att landet har infört kapitalbegränsningar och kapitalkontroll.

– Men mycket talar för att Ryssland kommer allt närmare en betalningsinställelse och fullföljer man inte betalningen så kommer det en default redan den 15 april, efter en graceperiod, säger han.

Om det blir en betalningsinställelse för Ryssland kommer det att ytterligare att fördjupa den ekonomiska kris som Ryssland är på väg in i.

– Hög inflation, en djup recession och brist på varor samt en kraftigt försämrad ekonomisk utveckling som riskerar att sprida sig också till det ryska finansiella systemet. En inhemsk rysk bankkris är en klar risk, en kris som myndigheterna på ett eller annat sätt måste stödja, både med likviditet och kapital, säger Mattias Persson.

ANNONS

För de inhemska bankerna är de sanktioner som införts inget hinder i krishanteringen, utan den ryska centralbanken kan även fortsättningsvis tillföra likviditet i form av rubel.

– Men banker som behöver ersätta utflöde eller förluster i utländsk valuta blir ett större problem för myndigheterna. Dessutom finns det runt 100-120 miljarder USD i obligationer i utländsk valuta, främst euro och USD, från ryska staten och ryska företag, och en betalningsinställelse från Ryssland skulle starta en våg av nya betalningsinställelser. Detta skulle troligen försvåra situationen även för ryska företag på bred front och skulle ytterligare öka riskerna för det ryska finansiella systemet och riskerna för den ryska ekonomin, säger Mattias Persson.

En betalningsinställelse från Ryssland skulle dock inte innebära några stora risker för det globala finansiella systemet, något som även IMF har kommunicerat.

– Det blir den ryska befolkningen och den ryska ekonomin som kommer ta den fulla kostnaden och risken är Ryssland tappar årtionden av välstånd, säger Mattias Persson.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]