Donald Trumps planerade tullar kan få allvarliga konsekvenser för svenska storbolag med produktion i Nordamerika. Men USA självt kan drabbas hårt av den protektionistiska politiken.
Svenska storbolag i skottlinjen för USA:s tullar
Mest läst i kategorin
Donald Trump planerar att införa omfattande tullar redan på sin första dag som president nästa månad, med 25 procents tull på all import från Mexiko och Kanada, samt ytterligare pålagor mot Kina.
Draget kan slå hårt mot flera svenska storbolag.
Missa inte: Trump svingar hejvilt: ”Hitta en annan dumbom”. Realtid
För svenska bolag som Autoliv (börskurs Autoliv), Volvo Cars (börskurs Volvo Car) och Atlas Copco (börskurs Atlas Copco), som alla har betydande produktion i Mexiko för USA-marknaden, kan konsekvenserna bli allvarliga.
Även SKF (börskurs SKF), som för ett år sedan investerat 700 miljoner kronor i en ny anläggning i mexikanska Monterrey, riskerar att drabbas hårt.
Tullarna mycket viktiga för Trump
Det finns dock en strimma hopp, skriver Dagens Industri.
Den nominerade finansministern Scott Bessent har beskrivit tullhoten som taktiska och lovat ett gradvis införande av dem för att maximera möjligheterna till förhandlingar med andra länder.
Läs mer: Kinas omvändelse under galgen: ”Dyrka inte tillväxt”. Realtid
Problemet är att det inte är USA:s finansdepartementet som styr över handelspolitiken – och tullarna är en mycket viktig del av Trumps agenda, både ekonomiskt och politiskt.
”Hela utgångspunkten för honom är att sätta USA främst”, säger professor Dag Blanck, föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.
Paradoxala effekten
Kommerskollegiums analys visar att Sveriges totala export till USA skulle minska med omkring 16 procent om tullarna införs. Särskilt utsatt är fordonsindustrin, som står för nästan en tredjedel av den svenska exporten till USA.
Paradoxalt nog visar analysen att USA självt skulle drabbas hårdast av tullarna.
Missa inte: Bezos om Trump II: ”Väldigt hoppfull”. Dagens PS
”USA:s totala export skulle minska med runt 14 procent och importen med ungefär 9 procent”, säger Patrick Tingvall, Kommerskollegiums chefsekonom, för DN.
En strimma hopp – för EU
Historiska erfarenheter talar sitt tydliga språk.
När president George W. Bush införde ståltullar mot EU år 2002 förlorade USA närmare 200 000 jobb innan tullarna drogs tillbaka efter WTO:s kritik, skriver DN.
Men för Sveriges del kan det finnas en ljuspunkt i utvecklingen. Om USA och Kina hamnar i handelskrig kan EU:s position som handelspartner stärkas – förutsatt att unionen ”håller huvudet kallt”, enligt Tingvall.
Läs mer: Strateg sågar USA:s vägval för framtiden – ”Det går inte ihop”. Dagens PS