Kronan har tappat rejält mot euron, något som kan skapa huvudbry för Riksbanken. Sedan mitten av juni har den svenska valutan blivit cirka 5 procent svagare mot euron.
Svenska kronan faller – kan påverka Riksbankens räntebeslut
Mest läst i kategorin
Under torsdagen föll den svenska kronan nästan 8 öre till drygt 11,76 mot euron och 6 öre till 10,83 mot den amerikanska dollarn. Det innebar att den svenska valutan tillfälligt nådde sitt årslägsta mot euron.
Fallet mot dollarn beror bland annat på en lägre riskaptit på marknaden, enligt Karl Steiner, analyschef på SEB. Flera stora techbolag har gjort marknaden besviken med sina rapporter och samtidigt råder det stor osäkerhet kring det amerikanska valet.
“Allt kring det amerikanska valet har blivit lite mer osäkert. Marknaden vet inte riktigt hur Kamala Harris står sig mot Trump, eller vad hon har för agenda, och får nu tänka om”, säger han till TT.
Flera faktorer som påverkar
Kronans fall beror troligtvis även på att inflationen har sjunkit snabbare i Sverige än vad den har gjort i andra EU-länder, skriver TT. Riksbanken har indikerat att de ska sänka räntan ytterligare två gånger i år, samtidigt som Europeiska centralbanken (ECB) inte har velat ge någon prognos.
Det innebär att räntan i Sverige troligtvis kommer att vara lägre än räntan i Europa på kort sikt, vilket i sin tur innebär en kronförsvagning, förklarar Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.
Kronförsvagningen kan få Riksbanken att svänga
Kronans utveckling gör det inte bara dyrare för svenskar att resa i Europa. Det kan också påverka Riksbankens beslut om räntan i augusti.
“Inflationen är i främsta rummet för Riksbanken, men en kronförsvagning kan i sig påverka inflationen. Om kronan fortsätter att försvagas kan det vara så att man från Riksbankens sida beslutar sig för att inte göra lika många räntesänkningar som man tänkt från början”, säger Stråberg till TT.
Starkare krona till jul
Karl Steiner tror dock inte att Riksbanken kommer att lägga någon större vikt vid kronan när de gör sin bedömning. Analyschefen tror även att kronan lär stärkas under hösten, beroende på utvecklingen i omvärlden.
“Vår tanke är att när vi ska ha semester kring jul så ska det se bättre ut och vi ska ha en starkare krona”, säger han till SVT.
Läs mer:
Riksbankens räntepolitik oroar: ”Riskerar att förlänga lågkonjunkturen”. Realtid
IMF: Så undervärderad är svenska kronan. Realtid
SBAB sänker boräntorna – kan motivera fler banker. Realtid